AcasăȘTIRI EXTERNEȘOC: UE anunță că finanțează în continuare Palestina! Banii europenilor ajung la...

ȘOC: UE anunță că finanțează în continuare Palestina! Banii europenilor ajung la Hamas?!

ȘOC: UE anunță că finanțează în continuare Palestina! Banii europenilor ajung la Hamas?!ȘOC: UE anunță că finanțează în continuare Palestina! Banii europenilor ajung la Hamas?! / sursa FOTO: south.euneighbours.eu

Uniunea Europeană a dat undă verde marţi, 22 noiembrie, continuării ajutorului pentru dezvoltare acordat palestinienilor.

Anunțul oficialilor de la Bruxlles a venit la scurt timp după ce o reexaminare, dispusă în urma atacului Hamas de la 7 octombrie, a arătat că mişcarea islamistă nu a beneficiat de pe urma acestor fonduri.

Uniunea Europeană este cel mai important susţinător financiar al palestinienilor, cu un buget de circa 1,2 miliarde de euro pentru perioada 2021-2024.

Tensiuni la Bruxelles între membrii UE

Reexaminarea „nu a identificat niciun element” care să arate că de fonduri ale Uniunii Europene „ar fi beneficiat direct sau indirect organizaţia teroristă Hamas”, a declarat vicepreşedintele Comisiei Europene Valdis Dombrovskis, într-un briefing de presă la Bruxelles.

Sistemul de control în vigoare a funcţionat şi, în consecinţă, plata în favoarea beneficiarilor palestinieni şi a UNRWA (agenţia ONU pentru refugiaţii palestinieni) va continua”, a adăugat el.

Totuşi, potrivit Comisiei, pe viitor ar putea fi instituite controale mai stricte, mai ales cu privire la eventuale cazuri de antisemitism.

Chestiunea ajutorului UE pentru dezvoltare acordat palestinienilor a evidenţiat diviziuni profunde în rândul celor 27 de state membre.

Anunţul comisarului pentru Vecinătate şi extindere, ungurul Oliver Varhelyi, de suspendare a tuturor plăţilor în cadrul acestui ajutor de dezvoltare a provocat proteste, Comisia revenind ulterior şi subliniind că este vorba doar despre o reexaminare a programelor existente.

author avatar
Mihail Ioan