AcasăȘTIRI EXTERNEȘoc și groază în Filipine. Apa clocotită a explodat sub crater /...

Șoc și groază în Filipine. Apa clocotită a explodat sub crater / Erupția care amenință țara – VIDEO

Șoc și groază în Filipine. Apa clocotită a explodat sub crater / Erupția care amenință țara - VIDEO

Un vulcan a aruncat, duminică, un nor uriaș de cenușă în estul Filipinelor, provocând evacuări în orașele din apropiere, în timp ce autoritățile au avertizat cu privire la posibile noi erupții.

Erupția explozivă a vulcanului Bulusan din provincia rurală Sorsogon a durat aproximativ 17 minute, trimițând în atmosferă o coloană cenușie lungă de cel puțin un kilometru, potrivit Institutului filipinez de vulcanologie și seismologie.

O „erupție freatică”

 

Ca răspuns, autoritățile au ridicat nivelul de alertă la 1 din 5, raportând „tulburări de intensitate scăzută”.

„A avut loc o erupție freatică a vulcanului Bulusan, ceea ce înseamnă că explozia a fost provocată de apa clocotită sub crater”, a declarat Renato Solidum, directorul institutului, pentru postul de radio local DZBB.

Cenușa a lovit două orașe din Sorsogon, la aproximativ 500 de kilometri sud de capitala Manila, dar nu au fost raportate imediat informații despre răniți, a precizat institutul.

În Juban, cenușa a provocat „vizibilitate zero” în două orașe, iar un camion de pompieri a fost folosit pentru a curăța zona, a declarat un oficial al Biroului pentru dezastre naturale.

Autoritățile filipineze au reamintit locuitorilor să nu intre pe o rază de patru kilometri în jurul vulcanului și au sfătuit persoanele care locuiesc în apropiere să fie prudente „din cauza posibilității crescute de erupții freatice bruște și periculoase”.

Locuitorii din apropierea văilor și a râurilor au fost, de asemenea, avertizați să fie atenți la revărsările de noroi în caz de ploi abundente. Vulcanul Bulusan a fost activ în ultimii ani, cu o duzină de erupții similare înregistrate în 2016 și 2017.

author avatar
Tudor Borcea
509 afisari
Zenville