AcasăȘTIRI EXTERNEȘoc pe piața petrolului. Cea mai mare criză de aprovizionare din ultimele...

Șoc pe piața petrolului. Cea mai mare criză de aprovizionare din ultimele decenii

Piața petrolului se va confrunta cu “cea mai mare criză de aprovizionare din ultimele decenii”, în contextul unei dispariții a producției din Rusia și fără disponibilitatea OPEC+ să o compenseze, a avertizat Agenția Internațională a Energiei(IEA).

În raportul lunar privind piaţa de petrol, IEA a revizuit semnificativ în scădere previziunile privind cererea globală din acest an, ca efect al escaladării preţurilor barilului, determinată de invazia rusă în Ucraina, care va reduce creşterea economică.

Se pierd 950.000 de barili pe zi

Agenția a redus cu 1,3 milioane de barili pe zi proiecţiile de consum în următoarele trei trimestre, comparativ cu estimările din urmă cu o lună, ceea ce înseamnă 950.000 de barili pe zi mai puţin în 2022.

Asta înseamnă că cererea mondială va rămâne la 99,7 milioane barili pe zi, cu 2,1 milioane barili mai mult faţă de 2021.

Autorii studiului dau drept sigur că din aprilie vor dispărea de pe piaţă trei din cele opt milioane de barili pe zi exportate de Rusia, ca efect al sancţiunilor, şi pentru că mulţi dintre cumpărătorii tradiţionali evită achiziţionarea de petrol rusesc, care înregistrează scăderi record.

Un alt avertisment vine din partea FMI: “Invadarea Ucrainei de către Rusia va afecta întreaga economie mondială, prin încetinirea creşterii şi majorarea inflaţiei, şi ar putea reconfigura în mod fundamental ordinea economică mondială pe termen mai lung”.

Instituţia cu sediul la Washington a anunțat deja  că se aşteaptă să revizuiască în scădere precedenta prognoză privind o creştere de 4,4% a economiei mondiale în 2022. Estimările actualizate ale FMI vor fi publicate pe 19 aprilie.

Analiștii se aşteaptă la recesiuni profunde în Rusia şi Ucraina şi estimează că Europa se va  confrunta cu perturbări ale importurilor de gaze natural, petrol şi ale lanţului de aprovizionare.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
560 afisari

1 COMENTARIU

  1. Fake News. După un vârf de 130 $ per baril, săptămâna trecuta, pretul a scăzut la sub 100 $ săptămâna asta. OPEC a decis să mărească extracția cu 11%. În viitorul apropiat nu se întrevăd perturbații majore.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger