AcasăȘTIRI EXTERNEȘoc la Londra. După moartea Elisabetei a II-a, Kenya cere capul îmbălsămat...

Șoc la Londra. După moartea Elisabetei a II-a, Kenya cere capul îmbălsămat al unui fost lider tribal / Cine a fost „crăișorul” Koitalel Arap Samoei – FOTO

Șoc la Londra. După moartea Elisabetei a II-a, Kenya cere capul îmbălsămat al unui fost lider tribal / Cine a fost „crăișorul” Koitalel Arap Samoei / Foto: printscreen

Koitalel Arap Samoei, care s-a împotrivit dominației colonial britanice în urmă cu peste un secol, a fost decapitat, iar capul său a fost dus în Anglia ca trofeu de război.

În Kenya se fac tot mai multe apeluri pentru ca Marea Britanie să returneze rămășițele unui venerat lider tribal care s-a opus dominației coloniale în urmă cu peste un secol.

„Crăișorul Kenyei”, ademenit și asasinat de britanici

Koitalel Arap Samoei a condus timp de peste un deceniu, începând din 1895, o opoziție acerbă față de construcția „Lunatic Express”, o cale ferată din portul kenyan Mombasa, situat în Oceanul Indian, prin Nandi, în Valea Riftului, până la Lacul Victoria din Uganda.

Mii de persoane care s-au opus proiectului au fost ucise în timpul represiunii. Potrivit istoricilor kenyeni, autoritățile coloniale l-au ademenit pe Samoei la o întâlnire în octombrie 1905, aparent pentru a negocia un armistițiu, dar, de fapt, pentru a-l împușca pe el și pe câțiva dintre colegii săi de luptă. Samoei a fost împușcat de ofițerul colonial britanic Richard Henry Meinertzhagen.

Samoei, liderul spiritual al poporului Nandi, a fost decapitat și capul său a fost dus în Anglia ca trofeu de război, potrivit poporului Nandi, scrie Le Monde.

Guvernul kenyan colaborează de luni de zile cu mai multe cancelarii occidentale pentru a obține returnarea mai multor obiecte din patrimoniul său național. De la moartea reginei Elisabeta a II-a, care a vizitat Kenya în 1952, când a devenit monarh, au existat apeluri pentru ca Marea Britanie să abordeze atrocitățile comise de regimul colonial.

Poporul Nandi cere întoarcerea capului lui Samoei pe pământul său strămoșesc pentru a-i oferi o înmormântare adecvată, un apel care a fost preluat și împărtășit pe scară largă pe rețelele de socializare din Kenya. În 2006, obiectele personale ale liderului tribal, un baston și un toiag, au fost deja returnate în Kenya.

„Nici o compensație”

Regina „a însemnat atât de mult pentru atât de mulți oameni în ciuda istoriei imperiului britanic și a atrocităților sale”, a declarat avocatul comitatului Nandi, George Tarus. „Dar, în timp ce lumea deplânge moartea reginei Elisabeta a II-a, poate că a sosit momentul să implorăm guvernul britanic să facă ceea ce trebuie: să returneze capul lui Koitalel Samoei și să-și ceară scuze public poporului Nandi”.

Potrivit lui Tarus, care estimează că 20.000 de persoane au fost ucise în timpul revoltei, autoritățile britanice datorează, de asemenea, despăgubiri populației din regiune pentru că au confiscat terenuri fertile, folosite acum ca plantații de ceai de către multinaționalele britanice. „Până în prezent, nu a existat nicio compensație din partea guvernului britanic”, spune avocatul, care conduce eforturile legale de a cere dreptate din partea fostei puteri coloniale.

author avatar
Tudor Borcea
618 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger