AcasăȘTIRI EXTERNEȘoc în Rusia: cota de popularitate a lui Putin / Ce spun...

Șoc în Rusia: cota de popularitate a lui Putin / Ce spun sondajele, după invadarea Ucrainei

Șoc în Rusia: cota de popularitate a lui Putin / Ce spun sondajele, după invadarea Ucrainei

Cota de popularitate a președintelui rus Vladimir Putin a crescut cu peste 10% după lansarea „operațiunii militare speciale” în Ucraina, potrivit unui sondaj realizat de agenția independentă Levada Center.

83% dintre respondenții ruși au declarat că aprobă acțiunile lui Putin, luna aceasta, potrivit Levada, o creștere de la 71% în februarie și 69% în ianuarie.

Cât de sinceri sunt respondenții?

Dar experții avertizează că cifrele ar putea să nu fie o măsură exactă a stării de spirit actuale a rușilor, deoarece publicul tinde în general să se unească în jurul liderilor în timp de război.

„Aceste cifre indică doar că țara se află într-o situație de război, iar oamenii înțeleg acest lucru – atât respondenții, cât și cei care nu au răspuns”, a declarat Greg Yudin, politolog și expert în sondaje, pentru The Moscow Times.

Și având în vedere represiunea dură a Rusiei împotriva vocilor anti-război, care include o nouă lege care incriminează răspândirea „falsurilor” despre armată (cu pedepse maxime de 15 ani cu închisoarea) și detenția a mii de protestatari, mulți respondenți ar putea să-și ascundă adevăratele opinii.

Creșterea ratingului lui Putin face ecou cu cel înregistrat în 2014, când anexarea Crimeei de către Moscova de Ucraina i-a adus aprobarea la cote maxime.

Directorul Levada, Denis Volkov, a sfătuit, de asemenea, să nu se facă paralele cu 2014 – când cotele de aprobare ale lui Putin au urcat la maxime istorice după anexarea Crimeei. „Condițiile de astăzi sunt diferite: conflictul în sine este mai mare, iar acest lucru, teoretic, poate întări nota autorităților, dar consecințele economice vor fi mai semnificative”, a spus Volkov.

Optimism cu sancțiunile în ceafă

Invazia Ucrainei de către Rusia durează de peste o lună, Kremlinul confirmând 1.351 de morți-– o cifră care Ucraina și NATO spun că este considerabil mai mare.

Mai mult de jumătate dintre respondenții Levada – 59% – consideră că Rusia „se îndreaptă în direcția bună”, iar ponderea celor care aprobă activitățile Dumei de Stat a crescut de la 47% la 59%.

Volkov a mai menționat că aceste cifre se vor schimba probabil în lunile următoare, având în vedere incertitudinea actuală a situației economice care decurge din sancțiunile occidentale. „În viitor, cifrele vor merge într-o direcție descendentă. Nu există o mare euforie, oamenii simt gravitatea situației”.

author avatar
Tudor Borcea
1.369 afisari

5 COMENTARII

  1. ha ha ha… rusia va muri in urmatorii 5 ani. vor fi mici state independente si putin o amintire urata pentru toata lumea :))

  2. Cu cat mor mai multi soldati rusi,cu cat dezastrul rusilor creste,creste si Putina in sondaje.La fel ca la dihania din Coreea de Nord. Oricum,Putina nu are chiar 99% sutinere. Sondaje securistice,sa-i placa sefului,ca altfel dracii va gaseste.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Mugur Isărescu trage semnalul de alarmă: „Când datoria depășește 50%, trebuie luate măsuri”. Urmează îngheţarea pensiilor şi a salariilor?

Guvernul promite majorări de salarii şi pensii în anul electoral 2024, dar în 2025 ar putea veni prăpădul. Semnalul de alarmă l-a tras guvernatorul...

S-au scos „armele” în campania electorală din SUA. Donald Trump şi Joe Biden s-au atacat de la distanţă

Campanie electorală "murdară" în SUA. S-au scos armele "grele". Donald Trump l-a numit din nou pe Joe Biden drept un "escroc", sâmbătă, în Texas,...
proger