AcasăȘTIRI EXTERNEOamenii de știință iranieni experți în dezvoltarea rachetelor, ASASINAȚI! Teheranul jură răzbunare

Oamenii de știință iranieni experți în dezvoltarea rachetelor, ASASINAȚI! Teheranul jură răzbunare

ŞOC în Iran: omul de ştiinţă Ayub Entezari, găsit mort! A fost otrăvit?

Doctorul în inginerie aerospațială Ayub Entezari a murit marțea trecută în circumstanțe ciudate. Acesta a lucrat în cercetare în orașul Yazd, dezvoltând rachete și drone și, potrivit unor versiuni, ar fi murit după ce a mâncat alimente otrăvite.

Vineri, presa iraniană a raportat moartea unui colonel din Forța Quds, secțiunea de elită a Gărzii Revoluționare Iraniene pentru operațiunile militare în străinătate. În urmă cu două săptămâni, un alt membru al Forței Quds a murit.

Decese suspecte în Iran

Colonelul Ali Esmailzadé a murit într-un „incident la domiciliul său” în orașul Karaj, la aproximativ 35 de kilometri nord-vest de capitala, Teheran, potrivit agenției oficiale de știri iraniene, IRNA, care neagă că a fost ucis.

Anterior, două persoane neidentificate l-au împușcat pe colonelul Hassan Sayed Jodaei în timp ce acesta se afla în mașina sa, în fața casei sale din Teheran. Cele cinci impacturi i-au cauzat moartea.

Teheranul a dat vina pe Israel pentru această moarte, ca și în ocazii anterioare, când oamenii de știință cheie din programul nuclear al Iranului au fost uciși.

Israelienii l-au ucis pe Mohsen Fakhrizadeh

Omul de știință iranian Mohsen Fakhrizadeh a fost asasinat în noiembrie 2020 printr-o lovitură sofisticată care a durat mai puțin de un minut și nu a rănit pe nimeni, nici măcar pe soția omului de știință care era lângă el. Întregul dispozitiv cântărea aproximativ o tonă și a fost introdus prin contrabandă în Iran în părți minuscule care apoi au fost reasamblate.

Aflată într-un centru de comandă la mii de kilometri distanță, echipa israeliană ar fi folosit o armă cu AI plasată într-un vehicul cu aspect abandonat pentru a-l doborî pe Mohsen Fakhrizadeh.

author avatar
Andrei Ștefan