AcasăȘTIRI EXTERNEFranța se pregătește de iarnă după modelul București: fără apă caldă, căldură...

Franța se pregătește de iarnă după modelul București: fără apă caldă, căldură puțină și becuri chioare!

caldura

Sport, muncă, administrație, comerț, industrie. Toate sectoarele au fost solicitate să strângă cureaua: guvernul francez își prezintă joi, cu mare fast, planul de sobrietate energetică, menit să pregătească o iarnă dificilă, fără gaz rusesc și cu multe reactoare nucleare oprite.

Printre „zecile de măsuri” planificate se numără un apel la reducerea încălzirii și iluminatului, încurajarea muncii la distanță, un stimulent financiar pentru folosirea în comun a mașinilor și întreruperea apei calde în administrații (cu excepția dușurilor).

„Măsuri de economisire”, adică de bunăvoie în frig și beznă

Obiectivul este de a reduce consumul de energie din Franța cu 10% în doi ani și, între timp, de a se asigura că țara își va petrece iarna fără întreruperi de gaze sau electricitate.

La o jumătate de secol de la prima criză petrolieră, francezii, atât gospodăriile, cât și întreprinderile, vor trebui să învețe din nou cum să reducă consumul de electricitate la orele de vârf, dimineața și seara, și să consume mai puțin gaz pe tot parcursul iernii, pentru a economisi rezervele care sunt pline, dar care nu vor fi suficiente.

Pentru a sublinia urgența situației, nu mai puțin de nouă miniștri se vor succeda pe parcursul după-amiezii, schimbând opinii cu aleșii locali, reprezentanții întreprinderilor și Înaltul Consiliu pentru climă, pentru a prezenta aceste „măsuri de economisire”, rezultat al mai multor luni de muncă.

Primul ministrul Elisabeth Borne a anunțat că acest plan este „prima etapă” pentru a reduce consumul de energie al Franței cu 40% până în 2050 și pentru a ajunge la neutralitatea în materie de carbon. „Pe termen lung, sobrietatea energetică va fi fundamentală pentru atingerea obiectivelor noastre climatice”, scrie France 24.

Încălzirea apei reprezintă 10% din energia utilizată în clădirile publice, potrivit Ministerului Funcției Publice, care urmează să anunțe și o creștere cu 15% a compensației pentru telemuncă, până la 2,88 euro pe zi. În centrul recomandărilor se află faimoasa limită de temperatură interioară de 19°C, care se regăsește în codul energetic din 1978.

„Așa prevede legea, dar clienții ne cereau 21°C sau chiar 22°C, pentru că prețul combustibililor fosili era scăzut”, spune Pierre de Montlivault, președintele federației serviciilor energetice. „Astăzi, există condiții pentru ca întreprinderile, sindicatele, proprietarii să facă acest lucru pentru totdeauna”.

Pe partea sportivă, reprezentată joi de Tony Estanguet, de la comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice Paris 2024, se prevede o scădere a încălzirii instalațiilor, cu un grad mai puțin în piscine, și o moderare a iluminatului înainte și după meciuri.

În ceea ce privește iluminatul, un decret a fost publicat joi în Monitorul Pficial pentru a generaliza stingerea luminilor magazinelor și a publicității luminoase între orele 1 și 6 dimineața.

Tot joi va fi lansată și o campanie de comunicare pentru a sublinia faptul că „fiecare gest contează”. Dar „nu se pune problema de a cere eforturi suplimentare celor 12 milioane de francezi aflați într-o situație de insecuritate energetică”.

Odată cu creșterea prețurilor la energie, alimentată de redresarea post-Covid-19 și de războiul din Ucraina, dar și de problemele reactoarelor nucleare ale Electricité de France (EDF), cuvântul „sobrietate” a ajuns în centrul politicilor publice, după ce a fost adesea tabu.

author avatar
Tudor Borcea
218 afisari

3 COMENTARII

  1. La gunoi cu UE foamete ,frig si disperare merita acest colhoz condus de poponari drogati

  2. Telemunca implică folosirea unui laptop deci consum de energie electrică. Doar că apare pe factura lucrătorului , nu a instituției / firmei.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger