AcasăȘTIRI EXTERNEȘobolan detector de mine, declarat erou national post mortem

Șobolan detector de mine, declarat erou national post mortem

Șobolan detector de mine, declarat erou national post mortem

Magawa, un șobolan detector de mine, care a fost decorat pentru curajul său în Cambodgia după ce a ajutat la salvarea vieților, a murit, a declarat marți ONG-ul care l-a antrenat. 

Magawa, un șobolan african uriaș din Tanzania, a ajutat la curățarea a aproximativ 225.000 m2 de teren, echivalentul a 42 de terenuri de fotbal, în timpul carierei sale de cinci ani.

După ce a detectat mai mult de o sută de mine și alți explozivi, șobolanul a fost „pensionat” în iunie.

De patru ori mai eficient ca oamenii

Magawa a murit „în liniște” în weekend, la vârsta de opt ani, a declarat ONG-ul belgian APOPO într-un comunicat. „Toți cei de la APOPO simțim pierderea lui Magawa și suntem recunoscători pentru munca incredibilă pe care a făcut-o”, a spus grupul.

APOPO a raportat că Magawa era sănătos și și-a petrecut cea mai mare parte a weekendului jucându-se cu entuziasmul său obișnuit, dar a început să dea semne de oboseală spre sfârșitul weekend-ului, având stări de somnolență și lipsă de poftă de mâncare. Activ în Asia și Africa, ONG-ul belgian îl instruise pe Magawa recompensându-l cu mâncărurile sale preferate, banane și alune.

Pentru detectarea TNT-ului conținut de explozivi, șobolanul a fost invățat să zgârie pământul pentru a semnala prezența acestuia oamenilor. Această tehnică, care nu se bazează pe prezența dispozitivelor metalice, permite o depistare mai depidă decât cu un detector de metale.

De la înălțimea sa de 70 de cm, Magawa putea astfel „perie” echivalentul unui teren de tenis în 30 de minute, sarcină care ar dura până la patru zile pentru un om echipat cu un detector de metale.

În septembrie 2020, Magawa a primit o medalie de aur de către asociația britanică de protecție a animalelor PDSA (People’s Dispensary for Sick Animals), care răsplătește anual un animal pentru curajul său, scrie AFP. Magawa a fost primul șobolan care a primit acest premiu, considerat echivalentul pentru animale al George Cross, cea mai înaltă onoare acordată civililor.

Potrivit PDSA, între 4 și 6 milioane de mine au fost puse în Cambodgia între 1975 și 1998, ucigând peste 64.000.

author avatar
Tudor Borcea