AcasăȘTIRI EXTERNESoarta Ucrainei se joacă la masa Rusia-Turcia. Putin așteaptă noi propuneri de...

Soarta Ucrainei se joacă la masa Rusia-Turcia. Putin așteaptă noi propuneri de la Erdogan / Summit crucial pentru pace

Soarta Ucrainei se joacă la masa Rusia-Turcia. Putin așteaptă noi propuneri de la Erdogan / Summit crucial pentru pace / Foto: printscreen

Președintele rus Vladimir Putin a sosit joi în Kazahstan pentru un summit regional, în marja căruia va purta discuții cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan și cu emirul Qatarului, Tamim ben Hamad al Thani, au declarat surse guvernamentale kazahe.

Update. 14.39 „Am putea examina posibilitatea de a crea un hub de gaze pe teritoriul Turciei pentru livrări către alte țări”, a declarat Vladimir Putin în cadrul unei întâlniri cu Recep Tayyip Erdogan, într-un moment în care livrările rusești către Uniunea Europeană sunt afectate de sancțiuni și de afectarea gazoductelor Nord Stream.

Update. 14.38 Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a apărat joi legăturile economice ale țării sale cu Moscova și s-a angajat să continue să exporte cereale ucrainene în timpul unei întâlniri cu omologul său rus Vladimir Putin la Astana. „Rusia și Turcia vor deranja cu siguranță unele persoane, iar țările dezvoltate vor fi mai puțin fericite”, a declarat Recep Tayyip Erdogan, înainte ca cei doi lideri să se retragă pentru a-și continua conversația în privat.

Potrivit unui consilier al Kremlinului, Iuri Ușakov, Recep Tayyip Erdogan ar putea prezenta propuneri de soluționare a conflictului din Ucraina în timpul întâlnirii bilaterale pe care o va avea în marja summitului Conferinței privind interacțiunea și măsurile de consolidare a încrederii în Asia (CICA).

Erdogan, din nou negociatorul păcii

„Nu exclud ca Erdogan să abordeze în mod activ această problemă la Astana. Ne așteptăm la o discuție foarte interesantă și sper că fructuoasă”, a declarat joi Iuri Ușakov reporterilor. Marți, Ministerul turc al Apărării a subliniat importanța unei încetări imediate a focului între Rusia și Ucraina, în urma unei întâlniri între ministrul Apărării Hulusi Akar și omologul său rus Serghei Șoigu.

Turcia, membră a NATO, nu a participat la sancțiunile impuse de Moscova Occidentului de la invadarea Ucrainei de către forțele rusești, în februarie. A mediat însă, împreună cu Națiunile Unite, acordul din iulie dintre Moscova și Kiev privind relansarea exporturilor de cereale ucrainene.

Întâlnirea dintre Vladimir Putin și emirul Qatarului va fi primul tête-à-tête între cei doi lideri de la pandemia Covid-19, a declarat joi Iuri Ușakov. Ultima lor întâlnire a avut loc la Dușanbe, capitala Tadjikistanului, în 2019, scrie Boursorama. Discuțiile, a precizat consilierul de la Kremlin, se vor axa pe cooperarea dintre cele două țări pe piața energetică.

Tensiuni între Doha și Moscova

Potrivit unei surse apropiate discuțiilor, această întâlnire va avea ca scop atenuarea tensiunilor palpabile dintre Doha și Moscova de la începutul războiului din Ucraina. Emiratul, un important exportator de gaze, a optat pentru neutralitate în conflict, dar mai multe inițiative recente ale țării din Golf au provocat iritare la Moscova, potrivit aceleiași surse.

Șeicul Tamim i-a telefonat președintelui ucrainean Volodimir Zelenski la câteva ore după loviturile masive ale Rusiei asupra Ucrainei, luni. Qatar a criticat, de asemenea, anexarea de către Rusia a teritoriilor ocupate în Ucraina și a participat la o reuniune a NATO în acest an, alături de alte șapte țări invitate, a precizat sursa citată.

Rusia și-a arătat nemulțumirea prin intervenția în mai multe dosare importante ale emiratului, cum ar fi livrarea de ajutor umanitar în Siria sau rolul său de „facilitator” în negocierile nucleare dintre Iran și marile puteri. Qatar are nevoie de „relații cordiale” cu Rusia și cu alte țări din regiune pentru a continua să medieze în conflict, a declarat sursa.

author avatar
Tudor Borcea