AcasăȘTIRI EXTERNESoarta tristă a unui panda donat de China Taiwanului. „Simbolul reuniunii” și...

Soarta tristă a unui panda donat de China Taiwanului. „Simbolul reuniunii” și diplomația urșilor – VIDEO

Soarta tristă a unui panda donat de China Taiwanului. „Simbolul reuniunii” și diplomația urșilor - VIDEO / Foto: printscreen

Un urs panda donat de China Taiwanului în urmă cu 14 ani, în timpul unei perioade diplomatice mai relaxată între cele două părți, a murit, sâmbătă, după ce a suferit o serie de atacuri cerebrale, a anunțat grădina zoologică din Taipei.

Tuan Tuan și partenera sa, Yuan Yuan, ale căror nume înseamnă „unitate” și „reuniune” în chineză, au fost dăruiți în 2008 de China Taiwanului,  pentru a simboliza îmbunătățirea relațiilor lor, acum tensionate. „Echipa noastră medicală a confirmat că inima lui Tuan Tuan a încetat să mai bată la ora 13:48 (05:48 GMT)”, a precizat grădina zoologică într-un scurt comunicat.

„Starea sa era ireversibilă”

Sâmbătă, ursul panda a fost anesteziat pentru a fi supus unei tomografii computerizate, iar echipa a decis să îl „lase pe Tuan Tuan să doarmă”, deoarece imagistica a indicat că starea sa era „ireversibilă” și că nu va mai putea „duce o viață de calitate”, potrivit oficialilor grădinii zoologice. „Ar fi fost extrem de dureros și riscant pentru Tuan Tuan să îl resusciteze după anestezie”, a declarat Eric Tsao, un purtător de cuvânt, informează Le Figaro.

Medicii veterinari au descoperit în august că Tuan Tuan, în vârstă de 18 ani, era bolnav, iar scanările au arătat o leziune cerebrală, iar grădina zoologică, care bănuia că animalul are o tumoare la creier, l-a plasat luna trecută în îngrijire paliativă.

La sfârșitul lunii octombrie, medicii veterinari chinezi au fost invitați de Taiwan să viziteze panda. De obicei, Beijingul împrumută urși panda, iar orice pui trebuie trimis în China ca parte a „diplomației panda”, pe care China o folosește pentru a întări legăturile cu alte țări.

Sosirea cuplului de urși în 2008 a stârnit „panda-mania” pe întreaga insulă, în special după nașterea puiului de panda Yuan Zai. Pe rețelele de socializare, fanii au deplâns moartea lui Tuan Tuan, în timp ce pe Instagram primarul din Taipei, Ko Wen-je, i-a mulțumit ursului pentru că „a adus bucurie taiwanezilor și a făcut ca grădina zoologică din Taipei să fie mai frumoasă”.

Insula Taiwan și partea continentală a Chinei sunt guvernate separat din 1949, dar regimul comunist chinez revendică suveranitatea asupra Taiwanului. De la alegerea în 2016 a președintelui taiwanez Tsai Ing-wen, China a exclus orice ofertă de negociere cu Taiwanul și a intensificat presiunile împotriva unei insule pe care o consideră în continuare o provincie rebelă, gata să revină în sânul țării-mamă, cu forța dacă este necesar.

Tensiunile dintre Taiwan și China au atins cel mai înalt nivel din ultimii ani în august, când Beijingul a organizat manevre militare uriașe și fără precedent pentru a protesta împotriva unei vizite pe insulă a președintelui Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi.

author avatar
Tudor Borcea
222 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger