AcasăȘTIRI EXTERNESoarta Taiwanului, pe masa SUA și a Chinei. Agendă tensionată pentru Joe...

Soarta Taiwanului, pe masa SUA și a Chinei. Agendă tensionată pentru Joe Biden și Xi Jinping

Soarta Taiwanului, pe masa SUA și a Chinei. Agendă tensionată pentru Joe Biden și Xi Jinping / Foto: Facebook

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, și omologul său chinez, Xi Jinping, urmează să discute joi, potrivit unor oficiali americani, pe fondul noilor tensiuni legate de Taiwan și de invazia Rusiei în Ucraina.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate națională, John Kirby, a declarat marți reporterilor că gestionarea competiției economice dintre cele două țări va fi, de asemenea, un punct central al convorbirii, a cincea între cei doi lideri.

Nancy Pelosi, bombă cu ceas

Cea mai recentă discuție între cei doi șefi de stat va avea loc pe fondul unor noi fricțiuni legate de insula Taiwan, după ce China a reacționat cu furie la o posibilă vizită a președintelui Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, pe insula pe care Beijingul o revendică ca fiind a sa.

„Totul, de la tensiunile legate de Taiwan, la războiul din Ucraina, precum și modul în care gestionăm mai bine concurența dintre cele două națiuni, cu siguranță în sfera economică”, a declarat Kirby, întrebat fiind  despre subiectele care vor fi discutate, scrie Al Jazeera. „Aceasta este o convorbire care a fost programată de mult timp și există deja o agendă destul de robustă de lucruri despre care cei doi lideri vor discuta”, a spus el.

Statele Unite nu au relații diplomatice oficiale cu Taiwanul, dar sunt obligate prin lege să ofere insulei mijloacele necesare pentru a se apăra. Casa Albă s-a grăbit să reitereze că această poziție nu s-a schimbat, în ciuda speculațiilor privind o posibilă călătorie a lui Pelosi.

Desi călătoriile lui Pelosi în străinătate, a spus Kirby, sunt o chestiune de securitate națională a SUA, doar ea poate lua decizii în privința lor. „Retorica războinică” din partea Beijingului cu privire la potențiala călătorie nu face decât să escaladeze tensiunile, a spus el.

Administrația a dezbătut dacă să ridice sau nu unele tarife vamale asupra bunurilor chinezești ca o modalitate de a stimula economia americană, dar Kirby a declarat că nu se așteaptă o decizie înainte de convorbire.

„Comportamentul agresiv și iresponsabil” al Beijingului

Apelul are loc în contextul în care Congresul SUA analizează o lege cunoscută sub numele de CHIPs Act pentru a oferi subvenții în valoare de aproximativ 52 de miliarde de dolari pentru industria americană a semiconductorilor, precum și un credit fiscal pentru investiții pentru fabricile de cipuri estimat la 24 de miliarde de dolari, pe care Biden l-a recomandat ca fiind crucial pentru a concura cu China din punct de vedere economic.

Perspectiva călătoriei lui Pelosi este doar una dintr-o lungă listă de dezacorduri care afectează relațiile dintre SUA și China. Anterior, marți, înalți oficiali americani au acuzat China de „provocări” sporite împotriva rivalilor care revendică teritorii în Marea Chinei de Sud și au declarat că „comportamentul agresiv și iresponsabil” al navelor și aeronavelor chineze înseamnă că este doar o chestiune de timp până la producerea unui incident sau accident major.

 

author avatar
Tudor Borcea
213 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger