AcasăȘTIRI EXTERNESlovacii resping „binefacerea” Americii. Scene incredibile în Parlamentul din Bratislava (VIDEO)

Slovacii resping „binefacerea” Americii. Scene incredibile în Parlamentul din Bratislava (VIDEO)

Slovacii resping „binefacerea” Americii. Scene incredibile în Parlamentul din Bratislava (VIDEO)

SUA vor să-și sporească prezența militară în Slovacia. Dar prezența americană întâmpină multe critici. Tensiunile au degenerat în timpul unei dezbateri din Parlamentul de la Bratislava.

Confruntări tumultuoase au umbrit marți dezbaterea din Parlamentul Slovaciei privind un tratat militar cu SUA.

Bătaie cu steaguri, măști FFP2 smulse

Chiar de la începutul dezbaterilor, parlamentarii de extremă dreaptă, cu steagul slovac în mână, au blocat pupitrul pentru a-l împiedica pe ministrul Apărării, Jaroslav Nad, să vorbească.

Doi parlamentari ai liberalilor, care participă la coaliția de guvernământ, care stăteau în fața celor de extremă dreaptă cu un steag al Ucrainei, au fost stropiți cu apă.

Parlamentarii de extremă dreaptă le-au smuls steagul ucrainean și măștile FFP2 de pe față.

Reuniunea a trebuit să fie întreruptă de mai multe ori din cauza fluierăturilor și a altor manifestații de nemulțumire. Parlamentul este programat să voteze tratatul miercuri.

Este vorba de acordul de cooperare în materie de apărare care permite Statelor Unite să-și consolideze prezența militară în această țară UE, vecină cu Ucraina, în special prin extinderea aeroporturilor militare Sliac și Kuchyna.

Ministrul conservator al Apărării, Jaroslav Nad, justifică tratatul ca o garanție de securitate pentru Slovacia prin intermediul SUA, partenerul NATO.

Prezența americană, țintă pentru Rusia

Opoziţia social-democrată, în schimb, îl respinge. Același lucru este valabil și pentru extremiștii de dreapta, care sunt reprezentați în parlament de șase ani. Pentru că există și sceptici în cadrul partidelor de guvernare, aprobarea Parlamentului este incertă, scrie Der Spiegel.

Criticii se tem că țara ar putea deveni o țintă pentru Rusia. Ei se plâng, de asemenea, că guvernul slovac ar pierde controlul asupra celor două aeroporturi.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat că acordul se bazează pe „cooperare și respect” și nu prevede baze permanente ale SUA sau prezențe de trupe în Slovacia.

Semnarea acordului a avut loc pe fondul tensiunilor mari dintre Rusia și Ucraina, unde occidentalii se tem de o invazie militară a Moscovei.

author avatar
Tudor Borcea