AcasăȘTIRI EXTERNESituație explozivă la Ierusalim. Ministrul israelian al Securității Interne vizitează Esplanada Moscheilor...

Situație explozivă la Ierusalim. Ministrul israelian al Securității Interne vizitează Esplanada Moscheilor – VIDEO

Situație explozivă la Ierusalim. Ministrul israelian al Securității Interne vizitează Esplanada Moscheilor - VIDEO / Foto: printscreen

Ministrul israelian al Securității Interne, Itamar Ben Gvir, a vizitat marți Esplanada Moscheilor din Ierusalimul de Est, ignorând avertismentele că vizita sa ar putea duce la violențe.

Noul ministru israelian al securității naționale, Itamar Ben Gvir, a vizitat marți dimineața devreme Esplanada Moscheilor, un loc sfânt aflat în centrul tensiunilor din Ierusalimul de Est, în ciuda amenințărilor proferate de gruparea palestiniană Hamas.

Hamas: „Un preludiu de escaladare în regiune”

„Guvernul nostru nu va ceda în fața amenințărilor Hamas”, a declarat marți Itamar Ben Gvir, o figură a extremei drepte din Israel, după ce mișcarea islamistă palestiniană Hamas, care controlează Fâșia Gaza, a calificat intenția ministrului de a vizita esplanada drept „un preludiu la o escaladare în regiune”.

Al treilea loc sfânt al islamului și cel mai sfânt loc al iudaismului (Muntele Templului), esplanada este situată în Orașul Vechi al Ierusalimului, în sectorul palestinian ocupat și anexat de Israel.

În virtutea unui status quo istoric, non-musulmanii pot merge acolo la anumite ore, dar nu se pot ruga. Cu toate acestea, în ultimii ani, un număr din ce în ce mai mare de evrei, adesea naționaliști, s-au rugat pe ascuns, o acțiune denunțată ca fiind o „provocare” de către palestinieni.

Itamar Ben Gvir, care a vizitat Esplanada Moscheilor de mai multe ori ca deputat, și-a anunțat intenția de a merge acolo ca ministru.

„Poporul nostru palestinian va continua să își apere locurile sfinte și Moscheea Al-Aqsa”, a promis marți purtătorul de cuvânt al Hamas, Hazem Qassem, calificând vizita drept o „crimă”, informează France 24.

„Cei care amenință trebuie tratați cu o mână de fier”

În 2000, vizita pe esplanadă a lui Ariel Sharon, pe atunci șef al opoziției israeliene de dreapta, fusese deja percepută ca o provocare de către palestinieni. A doua zi, ciocniri sângeroase între palestinieni și poliția israeliană au marcat începutul celei de-a doua Intifada (revolta palestiniană, 2000-2005).

În mai 2021, violențele din Ierusalimul de Est, în special pe Esplanadă, au fost preludiul unui război de 11 zile între Hamas și Israel.

„Muntele Templului este cel mai important loc pentru poporul Israelului, menținem libertatea de mișcare pentru musulmani și creștini, dar și evreii vor urca pe Muntele Templului, iar cei care amenință trebuie tratați cu o mână de fier”, a adăugat Itamar Ben Gvir.

Avocat de formație care trăiește într-una dintre cele mai radicale colonii din Cisiordania ocupată, Itamar Ben Gvir a devenit ministru în decembrie 2022 în guvernul condus de premierul Benjamin Netanyahu, cel mai de dreapta din istoria țării.

El apără anexarea de către Israel a Cisiordaniei, unde 2,9 milioane de palestinieni și 475.000 de israelieni trăiesc în așezări considerate ilegale în conformitate cu dreptul internațional.

De asemenea, pledează pentru transferul unei părți din populația arabă a Israelului, considerată neloială, în țările vecine. Detractorii săi consideră că, mergând în mod regulat în locurile unde tensiunile sunt cele mai mari, Itamar Ben Gvir nu face decât să provoace probleme.

author avatar
Tudor Borcea
610 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger