AcasăȘTIRI EXTERNESituație explozivă la granița Poloniei cu Belarus. Migranții iau cu asalt UE....

Situație explozivă la granița Poloniei cu Belarus. Migranții iau cu asalt UE. Rusia, în spatele unui potential conflict (FOTO/VIDEO)

Situație explozivă la granița Poloniei cu Belarus. Migranții iau cu asalt UE. Rusia, în spatele unui potential conflict (FOTO/VIDEO)

Autoritățile poloneze au acuzat Belarus că a încercat să declanșeze o confruntare majoră, luni, 8 noiembrie, și au declarat că au mobilizat soldați suplimentari, în timp ce imagini de pe rețelele de socializare au arătat sute de migranți îndreptându-se spre granița poloneză.

Într-un videoclip, distribuit de serviciul de blogging din Belarus NEXTA, migranți purtând rucsacuri și îmbrăcăminte de iarnă au fost văzuți mergând pe marginea unei autostrăzi.

„Belarus vrea să provoace un incident major”

Alte videoclipuri au arătat grupuri mari de migranți stând lângă drum și escortați de bărbați înarmați îmbrăcați în kaki.

„Belarus vrea să provoace un incident major, de preferință cu focuri trase și victime: potrivit rapoartelor presei, ei pregătesc o provocare majoră în apropiere de Kuznica Bialostocka, și va exista o încercare de trecere în masă a frontierei”, a declarat ministrul adjunct de Externe, Piotr Wawrzyk, la postul public de radio.

Uniunea Europeană îl acuză pe președintele bielorus Alexandr Lukașenko că încurajează migranții din Orientul Mijlociu și Africa să treacă în țările UE via Belarus, ca o formă de război hibrid ca răzbunare pentru sancțiunile occidentale la adresa Minskului din cauza încălcărilor drepturilor omului, scrie Reuters.

Lituania, membru UE vecin, a anunțat că va muta trupe suplimentare la graniță pentru a se pregăti pentru o posibilă creștere a trecerilor migranților. Guvernul său poate călca pe urmele Poloniei prin declararea stării de urgență.

Polonia a staționat peste 12.000 de soldați la graniță, a spus ministrul apărării, în timp ce împărtășea imagini aeriene ale migranților aglomerați pe partea belarusă. Letonia, care împarte granița cu Belarus, a numit situația „alarmantă”.

„Migranții sunt împinși la granița UE de bărbați înarmați”

Lidera bielorusă aflată în exil, Sviatlana Tihanovskaia, a cerut un răspuns ferm din partea UE și a Națiunilor Unite.

„Regimul din Belarus intensifică criza la frontieră – migranții sunt împinși la granița UE de bărbați înarmați”, a scris ea pe Twitter. „Contrabanda de migranți, violența și relele tratamente trebuie să înceteze”.

Guvernul președintelui belarus Alexandr Lukașenko a negat în mod repetat „fabricarea” unei crize a migranților, dând vina pe Occident pentru trecerea și tratamentul migranților.

Comitetul de frontieră de stat din Belarus a confirmat că mulți refugiați se îndreptau către granița poloneză și a spus că Varșovia adoptă o „atitudine inumană”.

UE, SUA și Marea Britanie au impus sancțiuni Belarusului după ce Lukașenko a declanșat o represiune violentă împotriva protestelor în masă în urma alegerilor disputate de anul trecut.

„Granița poloneză nu este doar o linie pe o hartă”

Lukașenko a sfidat apelurile opoziției de a demisiona, susținut de bani și sprijin diplomatic din partea aliatului traditional, Rusia. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a apărat luni gestionarea de către Minsk a problemei migranților, spunând că Belarus ia toate măsurile necesare pentru a acționa legal.

Organizațiile caritabile spun că migranții se confruntă cu condiții epuizante în încercarea de a trece granița din Belarus pe vreme rece, cu lipsă de alimente și asistență medicală.

Autoritățile poloneze au declarat că șapte migranți au fost găsiți morți pe partea poloneză a graniței, cu informații despre mai multe decese în Belarus.

Grupurile umanitare îi acuză pe naționaliștii polonezi aflați la putere că au încălcat dreptul internațional la azil prin împingerea migranților înapoi în Belarus, în loc să le accepte cererile de protecție. Polonia spune că acțiunile sale sunt legale.

Prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki a declarat pe Facebook că „granița poloneză nu este doar o linie pe o hartă. Granița este sacră – a fost vărsat sânge polonez pentru asta!”.

 

author avatar
Tudor Borcea