AcasăȘTIRI EXTERNESituație explozivă în strâmtoarea Taiwan. China amenință navele SUA și trimite elicoptere...

Situație explozivă în strâmtoarea Taiwan. China amenință navele SUA și trimite elicoptere / Un crucișător american, în stare de alertă

Situație explozivă în strâmtoarea Taiwan. China amenință navele SUA și trimite elicoptere / Un crucișător american, în stare de alertă

Armata chineză a declarat miercuri că a monitorizat și a avertizat o navă de război americană care a traversat sensibila strâmtoare Taiwan, o misiune care a avut loc la scurt timp după ce China a efectuat exerciții în apropierea insulei pe care Beijingul vrea să o reintegreze. La Taipei există mari temeri cu privire la o invazie a Armatei Populare, după un scenariu similar cu cel desfășurat de Rusia în Ucraina.

Flota a 7-a a marinei americane a declarat că crucișătorul cu rachete ghidate USS Port Royal a efectuat marți un tranzit „de rutină” prin strâmtoarea Taiwan, prin apele internaționale, „în conformitate cu legislația internațională”, a doua misiune de acest fel în două săptămâni.

„SUA provoacă tulburări și trimit semnale greșite”

SUA au efectuat astfel de călătorii aproximativ o dată pe lună, ceea ce a provocat furia Chinei, care le consideră un semn de sprijin pentru Taiwan, insula guvernată democratic pe care Beijingul o consideră teritoriu chinezesc.

Comandamentul Teatrului de Est al Armatei Populare de Eliberare a precizat într-o declarație că forțele sale au monitorizat nava pe tot parcursul și au „avertizat-o”. „Statele Unite pun frecvent în scenă astfel de drame și provoacă tulburări, trimițând semnale greșite forțelor pentru independența Taiwanului și intensificând în mod deliberat tensiunile din strâmtoarea Taiwan”, a adăugat comandamentul armatei chineze, informează US News.

„Trupele mențin în permanență o stare de alertă ridicată, contracarează cu hotărâre toate amenințările și provocările și apără cu hotărâre suveranitatea națională și integritatea teritorială”.

US Navy invocă dreptul internațional

Marina americană a precizat că nava „a tranzitat un coridor din strâmtoare care se află dincolo de marea teritorială a oricărui stat costier”. „Tranzitul navei Port Royal prin Strâmtoarea Taiwan demonstrează angajamentul Statelor Unite față de o regiune Indo-Pacifică liberă și deschisă. Armata Statelor Unite zboară, navighează și operează oriunde permite dreptul internațional”.

Ministerul taiwanez al Apărării a declarat că nava americană a navigat spre nord prin strâmtoare și că situația din calea navigabilă este „normală”. Marți seara, ministerul a declarat că un singur elicopter de atac chinezesc WZ-10 a traversat pentru scurt timp linia de mijloc neoficială a strâmtorii, pe care avioanele de luptă de ambele părți evită în mod normal să treacă, deși forțele aeriene chineze o fac ocazional.

De asemenea, ministerul a raportat că două elicoptere chinezești antisubmarin KA-28 au fost observate într-o zonă situată aproximativ la jumătatea distanței dintre coasta de sud-vest a Taiwanului și Insulele Pratas, controlate de Taiwan, în partea superioară a Mării Chinei de Sud.

Tensiuni crescute între Beijing și Washington

Forțele armate ale Chinei au efectuat săptămâna trecută o nouă rundă de exerciții în apropierea Taiwanului pentru a îmbunătăți operațiunile de luptă comune, a declarat luni Armata Populară de Eliberare, după ce insula revendicată de China a raportat o creștere a activității.

Distrugătorul de rachete ghidate USS Sampson a navigat prin strâmtoarea Taiwan la 27 aprilie, lucru pe care China l-a condamnat, afirmând că astfel de misiuni dăunează „în mod deliberat” păcii și stabilității. Statele Unite, la fel ca majoritatea țărilor, nu au legături diplomatice oficiale cu Taiwanul, dar sunt cel mai important susținător internațional și furnizor de arme al acestuia, ceea ce face ca această țară să fie o sursă constantă de tensiune între Beijing și Washington.

author avatar
Tudor Borcea