AcasăȘTIRI EXTERNESituație explozivă în jurul Taiwanului. Ultimul avertisment al Chinei către SUA: „Oricine...

Situație explozivă în jurul Taiwanului. Ultimul avertisment al Chinei către SUA: „Oricine îndrăznește va fi îngropat aici”

Situație explozivă în jurul Taiwanului. Ultimul avertisment al Chinei către SUA: „Oricine îndrăznește va fi îngropat aici”

Casa Albă a declarat că președinta Camerei Reprezentanților a SUA, Nancy Pelosi, care a început luni un turneu asiatic în Singapore, „are dreptul de a vizita Taiwanul” și că China „pare să se poziționeze” pentru o demonstrație de forță militară în jurul insulei pe care o revendică.

„Nu există niciun motiv pentru ca Beijingul să transforme această vizită, care nu este o abatere de la doctrina americană de lungă durată, într-o formă de criză”, a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru probleme strategice.

Beijingul zăngăne deja armele

China „pare să se poziționeze pentru a face un nou pas înainte în următoarele câteva zile”, a continuat Kirby. Acest lucru „ar putea include provocări militare, cum ar fi lansări de rachete în strâmtoarea Taiwan sau în jurul acesteia” sau „incursiuni aeriene semnificative” în zona de identificare a apărării aeriene a insulei.

„Dacă președintele Camerei Reprezentanților (…) merge în Taiwan, China va lua cu siguranță contramăsuri ferme și energice pentru a-și proteja suveranitatea și integritatea teritorială”, avertizase anterior un purtător de cuvânt al diplomației chineze, Zhao Lijian. Armata chineză „nu va sta cu mâinile în sân”, a subliniat el, scrie Boursorama.

Pentru a-și susține mesajul, armata chineză a postat luni pe internet o înregistrare video marțială în care se văd soldați care strigă că sunt gata de luptă, avioane de vânătoare care decolează, parașutiști care sar din avioane și rachete care plouă asupra diferitelor ținte.

„Orice inamic care îndrăznește să ne invadeze va fi îngropat aici”, spune un text foarte scurt care însoțește imaginile și care nu menționează în mod explicit Taiwanul sau pe Nancy Pelosi.

Biden, obligat să meargă pe sârmă

Statele Unite practică o diplomație a „ambiguității strategice” față de Taiwan, care constă în recunoașterea unui singur guvern chinez, cel de la Beijing, continuând să acorde un sprijin decisiv Taipeiului, dar abținându-se să spună dacă ar apăra sau nu militar teritoriul în cazul unei invazii.

O vizită în Taiwan a lui Pelosi, o figură centrală a majorității democrate a președintelui Joe Biden, ar îngreuna în orice caz situația diplomației americane, care încearcă din răsputeri să nu afecteze relațiile cu China.

Săptămâna trecută, în timpul unei conversații telefonice cu președintele american, omologul său chinez Xi Jinping a cerut Statelor Unite să nu se „joace cu focul”.

author avatar
Tudor Borcea