AcasăȘTIRI EXTERNESituație explozivă în jurul Taiwanului. Ultimul avertisment al Chinei către SUA: „Oricine...

Situație explozivă în jurul Taiwanului. Ultimul avertisment al Chinei către SUA: „Oricine îndrăznește va fi îngropat aici”

Situație explozivă în jurul Taiwanului. Ultimul avertisment al Chinei către SUA: „Oricine îndrăznește va fi îngropat aici”

Casa Albă a declarat că președinta Camerei Reprezentanților a SUA, Nancy Pelosi, care a început luni un turneu asiatic în Singapore, „are dreptul de a vizita Taiwanul” și că China „pare să se poziționeze” pentru o demonstrație de forță militară în jurul insulei pe care o revendică.

„Nu există niciun motiv pentru ca Beijingul să transforme această vizită, care nu este o abatere de la doctrina americană de lungă durată, într-o formă de criză”, a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru probleme strategice.

Beijingul zăngăne deja armele

China „pare să se poziționeze pentru a face un nou pas înainte în următoarele câteva zile”, a continuat Kirby. Acest lucru „ar putea include provocări militare, cum ar fi lansări de rachete în strâmtoarea Taiwan sau în jurul acesteia” sau „incursiuni aeriene semnificative” în zona de identificare a apărării aeriene a insulei.

„Dacă președintele Camerei Reprezentanților (…) merge în Taiwan, China va lua cu siguranță contramăsuri ferme și energice pentru a-și proteja suveranitatea și integritatea teritorială”, avertizase anterior un purtător de cuvânt al diplomației chineze, Zhao Lijian. Armata chineză „nu va sta cu mâinile în sân”, a subliniat el, scrie Boursorama.

Pentru a-și susține mesajul, armata chineză a postat luni pe internet o înregistrare video marțială în care se văd soldați care strigă că sunt gata de luptă, avioane de vânătoare care decolează, parașutiști care sar din avioane și rachete care plouă asupra diferitelor ținte.

„Orice inamic care îndrăznește să ne invadeze va fi îngropat aici”, spune un text foarte scurt care însoțește imaginile și care nu menționează în mod explicit Taiwanul sau pe Nancy Pelosi.

Biden, obligat să meargă pe sârmă

Statele Unite practică o diplomație a „ambiguității strategice” față de Taiwan, care constă în recunoașterea unui singur guvern chinez, cel de la Beijing, continuând să acorde un sprijin decisiv Taipeiului, dar abținându-se să spună dacă ar apăra sau nu militar teritoriul în cazul unei invazii.

O vizită în Taiwan a lui Pelosi, o figură centrală a majorității democrate a președintelui Joe Biden, ar îngreuna în orice caz situația diplomației americane, care încearcă din răsputeri să nu afecteze relațiile cu China.

Săptămâna trecută, în timpul unei conversații telefonice cu președintele american, omologul său chinez Xi Jinping a cerut Statelor Unite să nu se „joace cu focul”.

author avatar
Tudor Borcea
1.785 afisari

14 COMENTARII

  1. Americanii sa stea la ei si sa se uite in curtea proprie ca ocupa ilegal Hawaii, este ilegal pt ca cei care au semnat au fost niste industriasi care au luat regina prizoniera, nu este legitim luat hawaiii si oamenii vor independenta
    la fel California furata de la Mexic
    Si altele
    sa se uite la ei in curte si sa dea inapoi Alaska la rusi, abia astept sa vad iar Alaska la rusi, a fost acolo ceva o coruptie, influenta din asta clasica americana, dau mita catre cei de la putere sa dea tarile pe nimic si avantaje
    ce cauta betiva aia in Taiwan? Taiwanul este China, treaba lor, dar ei stau pe pamantul altora furat prin genocid si alt epamanturi furate mai de curand prin… forta si arme ca pot si vor peste tot si irak plecau nave fara AWB, au facut jaf clasic acolo, ce au putut ca pamantul nu il pot lua dar au luat tot ce au putut jaf total, total, cargouri si ferry au plecat ani de zile fara AWB de acolo

    • A fost cea mai mare prostie, sa dai puterea unei singure țări fie ea și America era de știut ca la un moment dat își va face de cap și va devine obraznica și dictatoriala, iar cu aceste guvernați democratice cu tenta satanista, vedem azi rezultatele unui dezastru de proporții din care va scăpa cine va putea, numai bunul Dumnezeu îl mai poate opri pe Satana acum din acest plan diabolic

    • Mai Ilenuta,frumos nume ai tu femeie si mai mult de atat esti si foarte inteligenta,bata-te norocul sa te bata.Citind cu atentie comentariul tau m-am amuzat foarte mult.Vad ca esti pusa pe rele Ilenuta.Vreau sa te informez ca acea d-na Nancy Polesi merge numai in vizita si nicidecum nu are intentia sa ocupe Taiwanul,asa cum doriti voi russnaci sa ocupati Ukrajina.Apropo Alaska nu va mai face parte din ruSSia niciodata,a-ti vandut-o pe maruntis ca sa cumparati vodka.

      • „ați vândut-o” legat, băi găozare. Dezlegat scrii „a-ți da seama că ești analfabet…”

    • În Wikipedia rusă la data decesului doamnei Pelosi este trecut „mâine”. Or fi știind rușii ceva.

    • L-au omorat pe Sadam sa puna laba pe o fasie de 100 de km si s-o lipeasca la vasalul Kuwait, stiau ca acea zzona e plina de petrol.De ce? Acolo au acum 1000 de sonde de extractie a petrolului pazit cu strasnicie de armata lor, (ameriolacii cu petrofacul din UK). Cine nu crede sa mearga sa vada.

  2. Situatia din Pacific e complicata,dar nu e cazul sa dea verdicte tot felul de necunoscatori.In Taiwan exista doua partide,iar cei hotarasc ce seintampla sunt ei taiwanezii.Oamenii nu-si doresc conflicte ci vor prosperitate si comert si cei care umbla cu intrigi si diversiuni vor fi inlaturati.Regimul Biden e terminat,vizita lui Pelosi nu valoreaza nimic doar incita si provoaca.Este important ce va face urmatorul regim din USA….bye bye Biden

    • Bine ar fi, însă aceste himere globaliste și, au înfipt bine tentaculele și nu vor lăsa puterea, știind și ce le așteptata dacă pierd

  3. VREMURI TULBURI PROVOCATE DE INCOMPETENTA UNUI RAMOLIT CARE NU STIE CE ARE DE FACUT .
    PUS CA PRESEDINTE DE CEI DIN UMBRA , AZI SE VEDE CLAT LIPSA DE COMPETENTA SI IRESPONSABILITATEA IN LUAREA UNOR DECIZII.
    PRIN BIDEN S_A VAZUT CE A MAI RAMAS DIN AMERICA AZI !!!!!!!!!!.

  4. Cică azi ataca China, America striga oile înțepate…. Ce oroare domne, sa atace China, America. Ma scuzați, dar unde au atacat-o? In marea Chinei…. Da FMM ce caută America in marea Chinei?

  5. MOARTE S.U.A. AROGANTA ATRAGE AUTODISTRUGERE! NU V-A DAT PUTIN CU BOMBARDEAUA, DAR CHINEZII VA FAC SA VA CASTRATI CU MANA VOASTRA! BABA PELOSI BETIVA ESTE EMISARUL AMERICII? SIKTIR AMERICA, DU-TE IN KKAT!
    NU TOTI CONDUCATORII UNOR TARI SUNT IMPOSTORI SI RATATI, CASTRATI LA CREIERI!
    NU TOTI NISTE LOAZE CARE TRAIESC DOAR PENTRU A TRAGE APA LA W.C. DACA MAINE CRAPA BIDEU SAU IOHANNIS, NIMANUI NU II PASA…BABA ASTA BETIVA NU E DE CAPUL EI, ASA CA AMERICA MERITA TOT CE E MAI RAU SA FIE ASUPRA AMERLOCILOR…CINE TRAIESTE DIN FURTUL TALHARULUI ESTE ASEMENI TALHARULUI! ADICA TRAITI DIN JAF SI VA DATI DEMOCRATI, CRIMINALILOR AMERLOCI!? SI IDIOTII DIN ROMANIA VAD PRECUM CHIORUL BRAILA! VAI DE CAPUL TARII NOASTRE…VLAD TEPES NE TREBUIE, NU CURLANGII DIN BRUXELLES…

  6. De când ii paste o criza profunda, America o caută cu lumânarea. Dac nu găsește ceea ce vor atunci provoacă artificial o ” pricina da bataie ” cum ar zice moldoveanul. Ca in aceasta logica se înscrie aceasta vizita, care are un singur scop, sa ațâțe spiritele. Si cum chinezii nu prea se lasă intimidați si nici păcăliți, așa ca reacționează, si mai ales vor reacționa dur in zilele următoare. Daca nu au reușit in Ucraina sa aprindă focul cel mare acum încearcă cu China. Ii cam mănâncă undeva, si așa cum s-a dovedit in istorie, multe asemenea confruntări imperiale s-au terminat cu dispariția/distrugerea sau piticirea celui care a fost, pana nu demult marele imperiu. Poate apucam, noi ceva mai in vârsta sa apucam acest deznodământ. Avertismentul a fost dat demult, tot de un roman care a scris despre Creșterea si descreșterea Imperiului Otoman, evoluție care a evoluție fost urmata de multe imperii, mai curând de toate imperiile. De ce SUA ar face excepție ?.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger