AcasăȘTIRI EXTERNESituație dramatică în Turcia! Un lac a devenit „cimitirul migranților” - VIDEO

Situație dramatică în Turcia! Un lac a devenit „cimitirul migranților” – VIDEO

Un lac din Turcia s-a transformat în cimitir după ce zeci de migranți au încercat să ajungă în această țară, dar bărcile pe care se aflau s-au scufundat.

Lacul Van, cel mai mare lac din estul Turciei, face parte dintr-o rută care s-a dovedit mortală pentru afgani, pakistanezi și alți migranți care sunt în căutarea unei siguranțe economice, și nu numai, în Europa.

Cei care încearcă să ajungă în Grecia pe calea lacului evită de fapt punctele de control din estul Turciei, aflate în apropierea Iranului.

În decembrie și în iunie s-au scufundat două bărci iar 68 de persoane și-au pierdut viața în încercarea de a ajunge în Grecia.

„Cimitirul migranților”, în Turcia

Înainte de a lua calea lacului, migranții trebuie să traverseze o serie de trasee montane periculoase iar localnicii descoperă de multe ori trupuri înghețate atunci când zăpada se topește.

În provincia Van, au fost create două cimitire pentri trupurile migranților care nu au fost identificați. Într-unul dintre ele, au fost deja săpate gropi.

Cei care reușesc să traversese traseele periculoase, sunt plasați într-o tabără pe migranți stabilită pe insula grecească Lesbos.

Un migrant afgan, Abbas Khasimi, a decis că nu va parcurge ruta periculoasă spre Europa.

„Când am vorbit cu călăuza, am stabilit că ne va duce în Grecia, dar am decis să rămân pentru viața soției și a copilului deoarece călătoria era prea periculoasă. Dar tot ne-am dori să ajungem în Europa”, a povestit acesta pentru Euronews.

Gropile sunt deja săpate: Zeci de migranți își pierd viața în lac

În 2016, Ankara și Bruxelles au semnat un pact referitor la migrație, prin care se încerca descurajarea migranților de a intra în Europa. Potrivit înțelegerii, Turcia a acceptat să preia pe migranții care ajungeau în Grecia și să îi trimită pe refugiații legali în Europa.

Însă din 2018, măsurile nu au mai fost respectate pe fondul crizei economice care a lovit Turcia, mai ales în condițiile în care în țară locuiesc deja 4 milioane de migranți, majoritatea din Siria.

author avatar
Alexandru Tîrcavu