AcasăȘTIRI EXTERNESituație alarmantă la Minsk! Violența dintre poliția belarusă și protestatari provoacă încă...

Situație alarmantă la Minsk! Violența dintre poliția belarusă și protestatari provoacă încă un deces. Mii de persoane au fost arestate

Noi confruntări între poliție și protestatari au avut loc la Minsk, după alegerile câștigate en-fanfare de președintele în exercițiu Aleksandr Lukașenko. Printre alte evenimente, Internetul a fost întrerupt de autorități, iar principalul rival al lui Lukashenko este de negăsit.

În ciuda violenței polițiștilor, mii de oameni au ieșit în stradă în Belarus pentru a protesta față de rezultatele alegerilor prezindețiale. Manifestanții au ridicat baricade în zone din centrul orașului Minsk, iar forțele de ordine au intervenit brutal.

Violența din urma alegerilor din Belarus este departe de a se termina

Poliția a folosit grenade paralizante și baghete împotriva protestatarilor, după ce opoziția l-a acuzat pe președintele Aleksandr Lukashenko că ar fi fraudat alegerile. De asemenea, aceștia au tras în mulțimea revoltată cu gloanțe de cauciuc și tunuri de apă.
Un jurnalist a fost internat în spital după ce a fost împușcat în picior de un glonț de cauciuc, a informat agenția de știri RIA.
Peste 3.000 de persoane au fost arestate, informează BBC. Grupurile civile anunță că cel puțin o persoană a murit în urma reprimării violente.
Ministrul de interne a negat faptul că au existat morți. Conform datelor transmise de oficiali, au fost răniți 50 de civili și 39 de polițiști.
În Minsk, autoritățile au tăiat Internetul, pentru ca protestatarii să nu mai poată comunica.

Încă un deces în urma represiunilor

Încă o persoană a murit și mulți alții au fost răniți pe fondul manifestațiilor publice din Belarus. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne, Alexander Lastovsky, a declarat că un protestatar a murit după ce a încercat să arunce un dispozitiv exploziv, care i-a explodat în mână.
Autoritățile au confirmat ultimul deces, dar susțin că bărbatul nu a fost agresat de forțele de ordine. „Unul dintre protestatari a încercat să lanseze un dispozitiv exploziv către agenții forțelor de ordine, dar dispozitivul i-a explodat în mână” a comunicat Poliția belarusă, potrivit agenției France-Presse și cotidianului Le Figaro.

Uniunea Europeană a condamnat vehement acțiunile de reprimare din Belarus

Represiunea poliției a atras critici din partea statelor europene și va complica eforturile președintelui Lukashenko de a repara legăturile cu Occidentul, pe fondul tensiunilor cu principalul său aliat și sponsor, Rusia.
Șeful de politică externă al Uniunii Europene și comisarul său au declarat că alegerile au fost însoțite de o „violență exagerată și inacceptabilă a statului împotriva protestatarilor pașnici”. „Condamnăm violența și apelăm la eliberarea imediată a tuturor celor reținuți „, au spus Josep Borrell și Oliver Varhelyi într-o declarație comună.

Și SUA are un cuvânt de spus

Statele Unite au fost profund îngrijorate de desfășurarea alegerilor prezidențiale. „Condamnăm cu tărie violența continuă împotriva protestatarilor și reținerea susținătorilor de opoziție, precum și întreruperea Internetului pentru a împiedica oamenii din Belarus să împărtășească informații despre alegeri și manifestații” a declarat secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo.

Unde este Svetlana? Contracandidata președintelui a dispărut

Svetlana Tihanovskaia, contracandidata președintelui Lukashenko este de negăsit. Nici apropiații ei nu au vreo veste de la ea. Linas Linkevicius, ministrul de externe din Lituania, a scris pe Twitter că încearcă de câteva ore să dea de Svetlana Tihanovskaia, dar nu reușește. „Încerc să dau de Svetlana de câteva ore și nu reușesc. Nimeni din stafful ei nu știe unde este. Îmi fac griji pentru siguranța ei” a scris acesta.

author avatar
Nicoleta-Mirela Pirvu
126 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger