AcasăȘTIRI EXTERNESistemul financiar global, mai puternic decât războiul lui Putin

Sistemul financiar global, mai puternic decât războiul lui Putin

Sancțiunile Occidentului împotriva Rusiei au fost dramatice. Piețele de mărfuri sunt haotice, alimentând o inflație deja inconfortabil de mare, iar previziunile de creștere economică globală au fost reduse ca urmare. Multe companii se confruntă cu lovituri grele de la ieșirile lor din Rusia.

 Cu toate acestea, mulți investitori și analiști  au fost surprinși de consecințele remarcabil de modeste pentru sistemul financiar global și de lipsa unor reverberații mai ample și serioase până acum.

„Sunt șocat de cât de rezistente au fost piețele”

Este afirmația lui  Robert Michele, directorul JPMorgan Asset Management, filiala de investiții de 3 miliarde de dolari a băncii americane.

Dar  unii experți se tem că criza ar putea produce surprize urâte, cu ramificațiile financiare încă de resimțit pe deplin, potrivit Financial Times.

Mai mult decât atât, există mulți alți factori care zguduie sistemul financiar în acest moment: de la inflația și ratele dobânzilor în creștere la   stocurile tehnologice  sub presiune, problemele datoriilor din lumea în curs de dezvoltare și coronavirusul persistent.

„Este puțin surprinzător că nu s-a întâmplat nimic până acum, dar sunt primele zile”, a declarat Richard Berner, primul director al Biroului de Cercetare Financiară al Trezoreriei SUA, înființat după criza din 2008 pentru a monitoriza lumea pentru riscuri sistemice.

„Este posibil să existe în continuare vulnerabilități care nu sunt imediat evidente și nu le vom cunoaște natura până când șocurile le vor expune”.

Moscova, spre un nou default?

În urmă cu două săptămâni, Rusia a evitat o situație de nerambusare a datoriei suverane, înmânând în mod neașteptat peste 117 milioane de dolari în plăți de dobânzi creditorilor de peste mări, în ciuda sancțiunilor draconice impuse țării.

Cu toate acestea, puțini se așteaptă ca Moscova să rămână la curent cu pasivele pentru mult timp.Următorul mare test va avea loc pe 4 aprilie, când o obligațiune de 2 miliarde de dolari – deținută atât de investitori interni, cât și internaționali – urmează să fie rambursată.

Indiferent, după 25 mai, regimul de sancțiuni al SUA se înăsprește și mai mult, interzicând oricăror entități americane să primească sau să transfere bani către sau de la statul rus, ceea ce face mult mai probabilă o neîndeplinire a obligațiilor.

Ultimul default al Rusiei din 1998 a lovit multe bănci internaționale, a declanșat prăbușirea uriașului fond speculativ LTCM   și a dus la o serie de mișcări care au lăsat să se zguduie sistemul financiar global.

S-ar putea ca lumea să se confrunte cu o continuare dureroasă? Poate, dar este puțin probabil să fie declanșat doar de faptul că Rusia nu își achită datoria suverană, spun analiștii.

În termeni relativi, expunerea internațională față de Rusia de astăzi este o fracțiune față de ceea ce era în 1998, când multe fonduri speculative și bănci au încărcat obligațiunile Moscovei.

Nici băncile internaționale nu par deosebit de vulnerabile. Directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, a estimat că expunerea globală a creditorilor străini față de Rusia se ridică la aproximativ 120 de miliarde de dolari, ceea ce, deși nu este nesemnificativ, „nu este relevant din punct de vedere sistemic”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
378 afisari

2 COMENTARII

  1. Ăștia de la JP Morg vor să schimbe logica gândirii umane. Deci, dacă eu am datorie la vecin și vreau să o achit dar bătăușul satului nu mă lasă să trec strada ca să plătesc datoria, se cheamă că intru în default și sunt pasibil să mă sancționeze vecinul de peste drum și poliția, care văd clar ce se întâmplă? Urinez pe logica anglo-saxonă și pe toate filmele americane în care eroul e american pentru că aceste filme sunt niște mari minciuni. Ameriga e un gunoi.

  2. Nu numai batausul nu te lasa, dar chiar daca o treci vecinul nu are voie sa iti primeasca banii. Oricum o iei esti falimentar pentru ca nu ai platit.
    Si atunci regulile trebuie schimbate: Nu te mai duci to sa ii dai banii, ii spui lui sa vina si sa ii ia. Plata in ruble va rog. Fara bataus si fara interdictii

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger