AcasăȘTIRI EXTERNESiria devine narco-stat. Cocaina săracilor și cartelul clanului Assad

Siria devine narco-stat. Cocaina săracilor și cartelul clanului Assad

Siria devine narco-stat. Cocaina săracilor și cartelul clanului Assad

Captagonul a devenit o mană cerească pentru regimul președintelui sirian Bashar al-Hassad și pentru clica sa care chinuie poporul sirian. Regimul a găsit în fenetilină un business lucrativ.

„Știam ce mi se cerea să fac. Au vrut ingredientul principal pentru Captagon. Și acest drog este o afacere murdară”. Aceste cuvinte sunt cele ale unui bărbat, intervievat de The Guardian, care a decis să părăsească Siria și orașul său Latakia în 2015 pentru a ajunge în Europa, speriat de ideea traficului de fenetilină și implicarea în aceste afaceri mortale.

El a migrat, dar mulți au rămas și au intrat în joc. După cum explică cotidianul britanic, Captagon a devenit, pentru regiunea siriană, ca și pentru vecinul său libanez, o industrie înfloritoare.

În țările devastate economic, această „cocaină a săracului”, utilizată în scopuri „recreative”, dar și în război, este chiar una dintre cele mai proeminente afaceri, cu o creștere rapidă.

Pe punctul, în Siria, de a rivaliza cu PIB (ajuns la pământ) al țării și să devină, pentru Bashar al-Hassad și clanul său, o sursă prețioasă de venituri pentru a se agăța în continuare de putere.

Granița dintre Siria și Liban este o zonă fără de lege, pe care regimul de la Damasc are tot interesul să o mențină așa. În acest haos administrativ a fost organizat un cartel demn de cel din Sinaloa, în Mexic.

Pe un drum care merge de la valea libaneză Bekaa până la orașul de frontieră sirian Qousseir, traficul merge strună, unii furnizând celorlalți ingredientele necesare pentru fabricarea Captagonului.

Vărul lui Assad, naș în Latakia

Milițiile, politicieni locali sau grupări criminale au preluat afacerea – oricine dorește să o denunțe, va trebui să plătească prețul. „Sunt oameni foarte periculoși” , a spus un oficial libanez, chestionat la Beirut de The Guardian. „Nu se tem de nimeni”.

Toate privirile sunt, de asemenea, îndreptate spre portul Latakia, placă turnantă în acest lanț al Captagonului. Un văr al lui Bashar al-Assad, Samer al-Assad, deține frâiele aici: potrivit cotidianului britanic, acesta oferă acces la rețele și protecție contra unei cote de piață.

Asociat afacerii cu hașiș, de mari proporții, cea a Captaonului este imensă și implică, de asemenea, potrivit unor observatori, Hezbollahul libanez. Center for Operational Analysis and Research, care monitorizează regiunea, a publicat un raport în acest sens, la sfârșitul lunii aprilie.

„În 2020, exporturile de Captagon din Siria au atins o valoare estimată la cel puțin 3,46 miliarde de dolari (2,85 miliarde de euro)” , precizează raportul.

„Este posibil ca piața să fie încă și mai mare. Traficul de Captagon a fost altădată asociat cu veniturile utilizate de grupurile armate rebele pentru activitățile lor, dar o consolidare a controlului teritoriului de către regimul Assad le-a permis acestuia și aliaților săi regionali să devină principalii beneficiari ai exporturilor de droguri din Siria”.

Banii și „drogul jihadului”

Aceste exporturi sunt pe cât de numeroase pe atât de masive și profitabile. În 2019, autoritățile elene au confiscat peste 5,25 tone de Captagon din Siria. Anul următor, 14 tone de „drog al jihadului”, adică 84 de milioane de tablete, cu o valoare de piață de 1 miliard de dolari, au fost descoperite în portul Salerno (Italia), ascunse în mașini agricole.

În aprilie 2021, Arabia Saudită a descoperit  2,5 milioane de tablete de Captagon depozitate în grenadine de proveniență Liban. Regatul saudit a interzis ulterior toate importurile de produse agricole din această țară.

Acestea sunt doar câteva exemple de trafic de Captagon care a nimerit în plasele internaționale. Alte transporturi ajung, fără îndoială, în siguranță și acest trafic continuă la un preț bun, oferindu-i lui Bashar al-Assad muniții financiare suplimentare pentru a-și supune și martiriza poporul.

author avatar
Tudor Borcea