AcasăȘTIRI EXTERNESiria construiește o replică a Hagiei Sofia cu ajutorul Rusiei, ca răzbunare...

Siria construiește o replică a Hagiei Sofia cu ajutorul Rusiei, ca răzbunare împotriva Turciei

Siria

Rusia va ajuta Siria să construiască o replică în miniatură a Sfintei Sofia care va funcționa ca o catedrală ortodoxă, a declarat marți un parlamentar rus, drept răspuns la convertirea fostului muzeu din Istanbul în moschee luna aceasta.

Schimbarea destinației clădirii aflate pe lista patrimoniului mondial UNESCO a atras critici din partea liderilor politici și spirituali din întreaga lume, aceștia afirmând că Hagia Sofia a reprezentat un simbol important de unitate între credințe.

Rusia, principalul aliat al Siriei, va furniza fondurile pentru construirea unei replici în miniatură a catedralei Sfânta Sofia în provincia Hama din vestul Siriei pentru a arăta importanța „dialogului pașnic” între credințe, a anunțat parlamentarul conservator Vitaly Milanov, potrivit Moscow Times.

Replica, ridicată cu militari ruși

Potrivit publicațiilor din Liban, proiectul aparține șefului unei miliții loiale președintelui sirian Bashar Al-Assad. După obținerea aprobării episcopului mitropolit al bisericii ortodoxe grecești din Hama, Nicolos Baalbaki, planurile au fost apoi prezentate armatei ruse din Siria.

Replica urmează să fie construită în orașul cu majoritate ortodoxă greacă Al-Suqaylabiyah, pe o bucată de teren donată de liderul miliției Al-Abdullah. Se pare că o echipă rusă din cadrul bazei militare Hmeimim din Latakia lucrează deja la planurile de construcție.

Scopul Siriei de a construi o replică a clădirii istorice este considerat un gest de răzbunare împotriva Turciei, cu care se află într-un războiul civil. Este, de asemenea, un gest simbolic al regimului Assad față de comunitatea creștină siriană, în ciuda faptului că a persecutat-o în timpul războiului civil.

Hagia Sofia a redevenit moschee după 86 de ani

Hagia Sopia din Istanbul și-a recăpătat statutul de moschee, după ce guvernul turc a răsturnat o hotărâre din 1934 care o transformase într-un muzeu. Clădirea istorică, care a fost construită inițial ca o catedrală în timpul Imperiului Bizantin, înainte de a fi transformată într-o moschee în urma cuceririi otomane, a fost subiectul unor controverse la nivel înalt. Prima rugăciune musulmană a avut loc vinerea trecută, pe 24 iulie, dată care a coincis cu deschiderea sa oficială ca moschee.

Biserica Ortodoxă rusă a anunțat printr-un comunicat, că regretă decizia instanței turce de a anula statutul de muzeu al Catedralei Sfânta Sofia, exprimându-și îngrijorarea că decizia ar putea crea diviziuni și mai mari între credincioși. „Constatăm că îngrijorarea a milioane de creştini nu a fost ascultată”, a transmis purtătorul de cuvânt al bisericii ruse Vladimir Legoida, citat de agenţia Interfax, potrivit news.ro.

author avatar
Andreea Vlad