AcasăȘTIRI EXTERNESirenele răsună în Ierusalim. Atac cu rachete al Jihadului Islamic / Situație...

Sirenele răsună în Ierusalim. Atac cu rachete al Jihadului Islamic / Situație explozivă în Fâșia Gaza

Sirenele răsună în Ierusalim. Atac cu rachete al Jihadului Islamic / Situație explozivă în Fâșia Gaza

Sirenele au sunat și s-au auzit explozii la periferia vestică a Ierusalimului duminică, semnalizând atacuri cu rachete palestiniene cu rază mai lungă de acțiune împotriva Israelului, în timp ce IDF (armata israeliană) a intensificat loviturile aeriene în Fâșia Gaza.

29 de palestinieni, dintre care cel puțin o treime civili și doi dintre comandanții de rang înalt ai grupării militante Jihadul Islamic, au fost uciși în timpul luptelor din weekend, în timp ce salvele de rachete au trimis zeci de mii de israelieni în adăposturi.

Cea mai gravă escaladare din 2021

Jihadul Islamic a declarat că a tras rachete spre Ierusalim pentru prima dată de la începutul ostilităților, vineri. Sirenele de avertizare au sunat în zona Ierusalimului în cursul dimineții, a precizat armata israeliană, în timp ce jurnaliștii AFP aflați la Ierusalim au auzit scurte explozii în depărtare.

Cu o zi înainte, alarmele se declanșaseră în apropiere de metropola Tel Aviv, iar Jihadul Islamic confirmase că a tras „un baraj mare de rachete” în acea direcție.

Această nouă confruntare este cea mai gravă escaladare între statul evreu și organizațiile armate din Gaza de la războiul din mai 2021, care s-a soldat cu 260 de morți de partea palestiniană în 11 zile, inclusiv combatanți, și cu 14 morți în Israel, inclusiv un soldat, potrivit autorităților locale.

Potrivit Ministerului Sănătății din Gaza, 29 de persoane, dintre care șase copii, au murit și 253 au fost rănite începând de vineri în enclava blocată de Israel. Autoritățile israeliene contrazic această cifră și afirmă că copii palestinieni au fost uciși sâmbătă de un atac cu rachetă eșuat al Jihadului Islamic asupra Israelului.

Statul evreu, care afirmă că a lansat un „atac preventiv” împotriva Jihadului Islamic, a afirmat că a ucis combatanți și i-a „neutralizat” pe liderii organizației, considerată teroristă de Israel, Statele Unite și Uniunea Europeană.

Arestarea unui lider al Jihadului Islamic în Cisiordania, lunea trecută, a fost cea care a dus la această nouă rundă de violențe. Temându-se de represalii, autoritățile israeliene au anunțat că lansează o operațiune în Gaza, un teritoriu guvernat de mișcarea islamistă Hamas și unde Jihadul Islamic este bine implantat.

author avatar
Tudor Borcea
247 afisari

3 COMENTARII

  1. Aici e ceva ciudat. De unde au bani de rachete niste paduchiosi vai de capul lor?

    • Arafat care-i tot palestinian si-a insusit 4 milioane euro in martie 2020. Nu cumva e ….. finantatorul celor din ”fasia” Gaza?

  2. Militianul tembel Gherghisan ar trebui sa stie ca tot ce inseamna organizatii teroriste palestiniene sunt de fapt controlate de Mossad.Adica daca politicienii vor voturi mai lasa niste pampalai sa traga cu rachete si dupa aia cer bani si voturi.Asa facea Netaniahu cu prostii care-l voteaza

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger