AcasăȘTIRI EXTERNESingura regină a Europei a sărbătorit în tăcere 50 de ani de...

Singura regină a Europei a sărbătorit în tăcere 50 de ani de domnie. O mare parte a Jubileului de Aur, anulat!

reginaSingura regină a Europei a sărbătorit în tăcere 50 de ani de domnie. O mare parte a Jubileului de Aur, anulat! / foto: tatler.com

În timp ce Regatul Unit plânge pierderea reginei Elisabeta a II-a, Danemarca a celebrat domnia de 50 de ani a propriului suveran.

În acest weekend, danezii au participat la festivitățile jubileului de aur, mai mici, organizate în cinstea reginei Margrethe a II-a, care a urcat pe tron ​​în ianuarie 1972.

Regina Margrethe a II-a a Danemarcei se află de 50 de ani pe tron

Regina a marcat inițial aniversarea în ianuarie a acestui an, dar festivitățile au trebuit să fie amânate din cauza pandemiei de COVID-19.

„Așteptăm cu nerăbdare să o sărbătorim de atâta timp. Jubileul a fost în ianuarie, dar din cauza COVID-19 a trebuit să-l amânăm până astăzi”, a spus un bărbat din Copenhaga. „Suntem fericiți că putem măcar să o vedem și să o sărbătorim astăzi”.

Cu toate acestea, Margrethe a II-a a redus festivitățile după moartea verișoarei ei primare regina Elisabeta a II-a, anulând apariția ei pe balconul Palatului Amalienborg și plimbarea prin Copenhaga cu o trăsură trasă de cai.

Este verișoara reginei Angliei

Decesul monarhului britanici înseamnă, de asemenea, că Margrethe a II-a este singura regină a Europei, pe lângă faptul că este cel mai longeviv monarh în prezent.

Ea este urmată doar de vărul ei primar Carl XVI Gustaf al Suediei, care se află pe tronul țării sale de 48 de ani.

Margrethe a II-a a moștenit tronul în ianuarie 1972, după moartea tatălui ei Frederik al IX-lea, făcând-o prima femeie din Suedia care a preluat rolul suveranului domnitor.

Când s-a născut – ea fiind cea mai mare dintre cele trei surori – femeilor li s-a interzis să urce pe tron ​​în Danemarca. Dar un referendum din 1953 a schimbat legea, potrivit euronews.com.

Margrethe a II-a a modernizat monarhia daneză

De atunci, ea a devenit cel mai popular monarh din lume, cu un rating de aprobare de peste 80%. Când a preluat tronul în 1972, doar 45% dintre danezi au susținut monarhia.

„Ne pare rău, desigur, pentru pierderea reginei în Anglia, Elizabeth”, a spus un danez. „Dar este plăcut să știm că noi, în Danemarca, suntem puțin speciali acum, pentru că încă avem regina noastră care să ne ghideze”.

În timpul domniei sale, Margrethe a II-a a fost creditată cu modernizarea monarhiei țării sale, permițând, de exemplu, fiilor ei să se căsătorească cu persoane care nu sunt de viță nobilă.

Margrethe II este cunoscută și pentru implicarea ei în scena culturală a țării, ilustrând o ediție daneză a „Stăpânului Inelelor”. De asemenea, este pictor și designer de costume, lucrând cu Baletul Regal Danez și Teatrul Regal Danez.

author avatar
Andreea Vlad