AcasăȘTIRI EXTERNE„Sindromul Havana” lovește spionii SUA. În premieră, un medic al CIA dezvăluie...

„Sindromul Havana” lovește spionii SUA. În premieră, un medic al CIA dezvăluie cum i-a căzut victimă

„Sindromul Havana”. În premieră, un medic al CIA dezvăluie cum i-a căzut victimă / Foto: printscreen

Paul Andrews, un medic al CIA, a fost unul dintre primii oameni trimiși la Havana, Cuba, pentru a investiga un val de incidente misterioase de sănătate care au afectat personalul ambasadei SUA și al agenției în 2017, cunoscut sub numele de „Sindromul Havana”.

Paul Andrews a relatat cum, spre surprinderea sa, a fost la rândul lui victima „Sindromului Havana”, în primul său interviu public la CNN.

Atacul din hotel

Andrews, care folosește un pseudonim pentru a putea vorbi în public, studiase deja primele victime a ceea ce a ajuns să fie cunoscut sub numele colocvial de „Sindromul Havana” sau, oficial, de „incidente de sănătate anormale”. Andrews a călătorit în Cuba pentru a investiga, la aproximativ două luni după ce a luat cunoștință de primele cazuri.

La început, nu a fost prea îngrijorat pentru siguranța sa. În prima sa noapte, s-a dus la culcare în jurul orei 23:30 în camera sa de hotel. Dar, cu puțin timp înainte de ora 5 dimineața, a fost trezit de o durere puternică în urechea dreaptă, greață și o durere de cap îngrozitoare. Apoi a început să audă un zgomot de „clic” pe care victimele din trecut au declarat că l-au auzit la începutul simptomelor lor – un sunet pe care Andrews îl auzise până atunci doar pe clipuri audio.

Am stat pe marginea patului pentru un minut, iar lucrurile se înrăutățeau din ce în ce mai mult”, și-a amintit el. Pentru că oficialii de la acea vreme suspectau un fel de atac sonic, Andrews s-a dus în baie și a stat cu căștile pe urechi timp de 45 de minute. Simptomele nu s-au atenuat, iar la ora 6 dimineața, a decis să își facă bagajele și să părăsească camera.

Dar a constatat că abia dacă mai putea împacheta. A verificat baia „de cel puțin patru sau cinci ori” pentru a se asigura că are periuța de dinți, apoi a făcut același lucru scoțându-și haina din dulap. În drum spre întâlnirea cu colegii la cantina hotelului, nu și-a dat seama dacă trebuia să împingă sau să tragă de uși. Și și-a dat seama că echilibrul său era „foarte afectat”.

Fiind sigur că el și colegii săi erau supravegheați, a încercat să le spună în liniște colegilor săi că el credea că s-ar putea să fi fost rănit – dar nu era sigur că aceștia au înțeles. Pentru restul zilei, Andrews a spus că a fost în ceață: amețit, dezorientat și că avea greutăți în a duce la capăt gesturi simple precum numărarea banilor și afișarea cărții de identitate personalului de securitate.

Energia electromagnetică pulsatorie

Când s-a întors în Statele Unite, l-a sunat pe același medic din Florida cu care lucrase la investigarea victimelor inițiale și i-a spus că are nevoie de ajutor. Incidentele de sănătate anormale – pe scurt, AHI – sunt încă o sursă de mister și dezbatere în cadrul comunității de informații. Un grup de experți care investighează incidentele, care au afectat până acum zeci de oficiali americani din întreaga lume, a declarat că unele dintre episoade ar fi putut fi „plauzibil” cauzate de „energia electromagnetică pulsatorie” emisă de o sursă externă. Dar grupul de experți nu s-a oprit să facă o determinare definitivă.

Un raport interimar publicat la începutul acestui an de către un grup de lucru separat al CIA care a examinat cine ar putea fi în spatele episoadelor a constatat că este puțin probabil ca Rusia sau orice alt adversar străin să desfășoare o campanie globală de amploare menită să afecteze oficialii americani.

Dar agenția nu a exclus nici faptul că un stat național – inclusiv Rusia – ar putea fi responsabil pentru 24 de cazuri pe care anchetatorii nu au putut să le explice prin nicio altă cauză cunoscută.

Unele victime – printre care se numără acum și Andrews – și-au exprimat îngrijorarea cu privire la modul în care agenția a gestionat tranșa inițială de cazuri. Foști oficiali CIA au afirmat că leziunile lor nu au fost luate în serios la început de conducerea CIA, în parte pentru că multe dintre simptome erau subtile și puteau fi asociate cu orice număr de afecțiuni cunoscute.

Despăgubiri pentru agenți

„Narațiunea pur și simplu mergea în direcția greșită. Și indiferent ce am făcut sau ce le-am spus oamenilor, acest lucru a continuat”, a declarat Andrews. Unii ofițeri care au fost afectați nu au vrut să raporteze de teamă să nu le fie periclitată cariera, a spus Andrews.

Victimele au lăudat în general modul în care directorul CIA, Bill Burns, a gestionat problema, iar administrația Biden a avut grijă să evite orice aluzie că nu ia în serios victimele. În 2021, Congresul a adoptat o lege care impune despăgubiri pentru victime, iar unele dintre aceste plăți au fost acordate, potrivit unei surse familiare cu această chestiune. CIA a refuzat să comenteze pentru CNN.

Andrews a fost examinat de mai mulți medici, care au constatat leziuni ale structurilor sale vestibulare – părțile corpului care guvernează echilibrul și orientarea. Dar, la fel ca multe dintre victimele AHI, lui Andrews îi lipsește un diagnostic clar.

author avatar
Tudor Borcea
484 afisari

9 COMENTARII

  1. „energie electromagnetica pulsatorie”,
    click-clik in cap:
    -pune telefonu langa un radio
    si fa un apel……………………………..in curind si fara radio!

  2. E un pic diferit…sunt micro-chipuri pe care astia le „impusca” in diverse persoane si care devin un fel de wireless lan incorporat in pielea respectivului.Chipul respectiv e mic cat un bob de mac si nici nu simti cand ti-l impusca in piele,crezi ca te-a ciupit un tantar.Dupa care te bombardeaza cu radiatii…este inventia MI6 motorola tetra pe care se pare ca au furat-o chinezii/koreenii dracu sa-i pieptene cert este ca se folosesc de ea si englezii si chinezii

    • Eu stiu clar un caz care s-a operat sa-i scoata „un neg” de pe nas…ce sa vezi avea un cip…ha ha ha…cu adresa de ip…parca era vreun laptop…ha ha ha

    • De unde știi asta? sunt interesat dar nu îți pot spune dinc e motive. te rog să raspunzi, zi buna

    • De udne stii asta? sunt interesat, nu îți pot spune încă de ce. te rog să răspunzi, zi buna

    • De unde stii asta? sunt interesat, nu îți pot spune încă de ce. te rog să răspunzi, zi buna

      • Doctorul respectiv a vorbit…cu niste IT-isti….care au verificat cipul……ce e asa de greu…????????

        • Este greu pentru că acu. se folosesc Psi device, extrasenzoriali, sunt atacat Psi de unu din famile,și extrasenzorial de alții, o simt pe pielea mea, sunt maestru Reiky, yogin cu experință, curs de protecție extrasenzirlală cu cineva tare, deci sunt interesat pentru a anihila atacurile, oricum stiu că sunt Psi device în multe orașe mari din țară.Au astfel de psi device disimulate în telefoane, le-au dat și la informatorii SPPului

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger