AcasăȘTIRI EXTERNE„Sindromul Havana”. CIA suspectează spionajul militar rus, temuta direcție GRU

„Sindromul Havana”. CIA suspectează spionajul militar rus, temuta direcție GRU

„Sindromul Havana”. CIA suspectează spionajul militar rus, temuta direcție GRU

Direcția Principală de Informații (GRU), agenția de informații militare externe a forțelor armate ale Rusiei, este suspectată de atacuri cu energie direcționată asupra personalului diplomatic al SUA. Directorul CIA, William Burns, primește acum informații zilnice despre această anchetă explozivă.

Oficialii americani suspectează că notoria agenție de spionaj rusă ar putea fi în spatele atacurilor care cauzează probleme misterioase de sănătate în rândul personalului guvernului SUA din întreaga lume, potrivit a trei oficiali actuali care au legătură cu dosarul. Potrivit surselor, care nu sunt autorizate să vorbească public,

Comunitatea americană de informații nu a ajuns la un consens sau la o decizie oficială. Cu toate acestea, responsabilii le-au spus parlamentarilor că și-au intensificat ancheta în ultimele săptămâni pentru a include toate cele 18 agenții de informații federale și că se concentrează pe implicarea potențială a GRU, potrivit unui oficial al Congresului informat despre această chestiune, scrie Politico.

Un purtător de cuvânt al Casei Albe, care a solicitat anonimatul pentru a discuta această problemă sensibilă, a subliniat că anchetatorii nu știu încă cauza acestor incidente sau dacă acestea constituie un atac al unor actori străini. Cu toate acestea, a spus purtătorul de cuvânt, acestea sunt domeniile unei „anchete active” iar Consiliul Național de Securitate lucrează cu alte agenții pentru a aborda „incidentele de sănătate inexplicabile”.

Victimele presupuselor atacuri raportează simptome în concordanță cu incidentele din „sindromul Havana” din 2016, în cadrul cărora un număr de spioni și diplomați americani au suferit diverse afecțiuni, între care dureri de cap, pierderea echilibrului și a auzului,  presiuni în urechi, tulburări vizuale și cognitive, etc.

Includerea GRU ca suspect în anchetă, care nu a fost raportată anterior, vine în timp ce oficialii administrației Biden lucrează pentru a-i liniști pe congresmenii că s-au angajat să ajungă la cauzele acestor probleme și să-i tragă la răspundere pe cei vinovați. Dar de la declarații politicianiste la a pedepsi GRU este cale lungă.

Directorul CIA, William Burns, își aprofundează implicarea în efort și primește acum informații zilnice cu privire la stadiul anchetei, potrivit a două persoane familiare cu această chestiune, scrie Politico. Burns a numit, de asemenea, un ofițer superior care îi raportează direct.

„Arată, miroase și se simte ca GRU”

GRU este binecunoscută pentru implicarea sa în operațiunile secrete ale Rusiei în întreaga lume, inclusiv în anexarea Crimeei de către Moscova și numeroase atacuri cibernetice în Occident.

SUA au constatat deja că GRU este responsabilă pentru ingerința în alegerile prezidențiale americane  prin utilizarea atacurilor cibernetice și a altor mijloace.

Agenția rusă are o amprentă cunoscută în fiecare dintre locațiile în care au avut loc incidentele suspectate, inclusiv în SUA, și este singura agenție a guvernului de la Moscova care are tehnologia pentru a duce astfel de atacuri, au spus americanii.

„Arată, miroase și se simte ca GRU”, a spus un fost oficial al securității naționale implicat în anchetă. „Când te uiți în peisaj, există foarte puțini actori care sunt dispuși, capabili și dispun de tehnologie adecvată. Este o criminalistică destul de simplă”.

Un oficial actual informat cu privire la anchetă a spus că agenții GRU „sunt singurii pe care-i știm că au capacitatea de a ne ataca oamenii chiar pe pământul nostru”.

Israelul și China ar putea avea, de asemenea, tehnologia pentru atacuri cu energie direcționată, dar niciuna dintre aceste țări nu operează în toate locațiile în care au fost raportate incidentele sau a arătat dorința de a-i ataca pe americani în acest fel, a spus un alt fost oficial al securității naționale.

Anchetă și la Pentagon

După ce inițial a refuzat să comenteze, un purtător de cuvânt al directorului Informațiilor Naționale, Avril Haines, a emis o declarație menționând că comunitatea de informații (IC) nu are „informații definitive despre cauza acestor incidente” și nu a concluzionat dacă un actor străin este responsabil.

„De la începutul administrației Biden, IC a intensificat eforturile pentru a identifica cauza acestor incidente, a determina atribuirea, a crește eforturile de colectare și a preveni incidente de sănătate anormale suplimentare”, a spus Amanda Schoch, directorul adjunct al serviciilor de informații naționale pentru comunicări strategice.

Pentagonul a lansat o anchetă asupra incidentelor la sfârșitul anului trecut, după ce fostul secretar al Apărării, Chris Miller, care a acționat atunci, a discutat cu un veteran care suspecta că a fost afectat de „Sindromul Havana” și căuta îngrijire medicală.

Miller a declarat, săptămâna trecută, că aceste atacuri reprezintă „un act de război”. Incidentele au avut loc peste tot în lume, inclusiv în Europa, la Miami, în nordul Virginiei și chiar în apropiere de Casa Albă.

Raza din valiză

Studiul rușilor cu privire la tehnologia atacurilor energetice datează din ultima parte a secolului XX, când fosta Uniune Sovietică a optat pentru „războiul neregulat”, unde ar putea contracara SUA în „ lacune”, mai degrabă decât în spațiul convențional, a spus un responsabil american. Armele cu impulsuri de microunde, care folosesc o formă de radiație electromagnetică pentru a deteriora țintele, sunt arme „perfecte pentru zona gri”, deoarece atribuirea este extrem de dificilă, a adăugat acesta.

În timp ce anchetatorii nu au stabilit definitiv că aceste incidente sunt cauzate de o armă specifică, unii estimează că un astfel de dispozitiv ar fi transportat în principal cu un vehicul, potrivit unui oficial din Congres.

Unele dispozitive ar putea fi suficient de mici pentru a încăpea într-un rucsac mare, iar o persoană poate fi vizată de la o distanță de la 500 la 1.000 de metri.

author avatar
Tudor Borcea
358 afisari

2 COMENTARII

  1. Pai , daca l-ai dovedit , da cu spionajul militar al rusilor de pamint ! Iar cind deschizi gura , nu uita trecutul si poate si prezentul car-i inca necunoscut .

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger