AcasăȘTIRI EXTERNESilvio Berlusconi se retrage din cursa pentru președinția Italiei

Silvio Berlusconi se retrage din cursa pentru președinția Italiei

Fostul premier Silvio Berlusconi, în vârstă de 85 de ani, a anunţat sâmbătă, 22 ianuarie, că renunţă să candideze la președinția Italiei, post esential onorific pentru care începe, luni, votul în Parlament. 

Miliardarul a făcut campanie în culise de câteva săptămâni pentru a-l înlocui pe actualul președinte Sergio Mattarella, deși observatorii se îndoiesc că ar putea avea voturile necesare.

„Voi continua să-mi servesc țara într-un mod diferit”

Într-un comunicat de presă în marja unei întâlniri virtuale cu alți lideri de dreapta, Berlusconi a asigurat că are voturile necesare, dar că, în spiritul „responsabilității naționale”, le-a cerut susținătorilor săi să-i retragă numele. „Astăzi, Italia are nevoie de unitate”, a spus el, referindu-se la epidemia Covid-19. „Voi continua să-mi servesc țara într-un mod diferit”.

Mario Draghi, actualul premier în fruntea unui guvern de unitate națională și fost șef al Băncii Centrale Europene este favoritul în cusă. Însă Berlusconi, al cărui partid, Forza Italia, participă la guvernare, preferă ca Draghi să rămână în funcție până la alegerile din 2023.

„Consider că este necesar ca guvernul Draghi să își finalizeze activitatea până la sfârșitul legislaturii”, a spus el într-un declarație transmisă de purtătorul său de cuvânt.

Acest lucru i-ar permite lui Mario Draghi să realizeze reformele sistemului fiscal și judiciar, precum și ale administrației, promise în schimbul miliardelor de euro din planul de redresare post-pandemie al Uniunii Europene, a spus Berlusconi.

Alegeri fără candidat oficial

Președintele Italiei, o funcție în esență onorifică, exercită însă o putere considerabilă în cazul unei crize politice, fie că este vorba de dizolvarea Parlamentului, alegerea prim-ministrului sau refuzul de mandate unor coaliții fragile, scrie AFP.

O mie de senatori, deputați și reprezentanți regionali vor începe luni votul. Pentru a fi ales președintele, sunt necesare două treimi din voturi în primele trei tururi, apoi majoritatea absolută în tururile următoare.

Datorită măsurilor de securitate Covid, fiecare rundă va dura o zi și, așa cum cere tradiția, teoretic nu există candidați oficiali.

Pe 13 ianuarie, Silvio Berlusconi își oferise o pagină ditirambică în cotidianul de dreapta Il Giornale, deținut de familia sa, care îi lăuda calitățile printre care „erou al libertății” care „a pus capăt Războiului Rece” și un „exemplu pentru toți italienii”.

author avatar
Tudor Borcea
344 afisari

1 COMENTARIU

  1. Și-a dat seama că va apărea în public cu bazinul mai dolofan din cauza pempărsului și se face de hăndel .O decizie bună .

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger