AcasăȘTIRI EXTERNESIDA: Ani de cercetări și nici un vaccin. Big Pharma se uită...

SIDA: Ani de cercetări și nici un vaccin. Big Pharma se uită doar la pușculița Covid-19

SIDA: Ani de cercetări și nici un vaccin. Big Pharma se uită doar la pușculița Covid-19

În ciuda progreselor uriașe în tratamente, SIDA încă ucide. 680.000 de oameni în întreaga lume în 2020. Căutarea unui vaccin împotriva HIV nu a avut aceeași soartă ca și pentru Covid-19, din cauza complexității acestui virus și a lipsei investițiilor din partea Big Pharma. Utilizarea tehnologiei ARN mesager ridică speranțe pentru cercetători.

În timp ce miercuri, 1 decembrie, s-a organizat Ziua Mondială împotriva SIDA, este clar de constatat că lupta împotriva acestei maladii nu a avut aceeași soartă ca cea împotriva Covid-19.

Vaccinuri pe bandă, nu și pentru HIV

Mai multe vaccinuri anti-Covid-19 au găsite în câteva luni, dar încă niciunul împotriva SIDA, după ani de cercetare. Cum se explică un astfel de decalaj?

De la descoperirea sa, în 1983, căutarea unui vaccin împotriva virusului imunodeficienței umane (HIV), care are caracteristica slăbirii sistemului imunitar, nu a încetat. Dar acest virus este, prin natura sa, deosebit de complex de decimat, subliniază cercetătorii.

HIV „infectează celulele sistemului imunitar” în ADN-ul căruia își integrează materialul genetic, a explicatprofesorul Olivier Schwartz, directorul unității virus și imunitate de la Institutul Pasteur. Acest lucru îl face mult mai dificil de țintit, deoarece aceste celule imunitare, atunci când nu sunt solicitate, trec prin faze latente în timpul cărora virusul trece prin „radar”.

Mutații nesfârșite

Astfel, în timp ce o primă infecție împotriva SARS-CoV2 – care în majoritatea cazurilor se vindecă în mod natural – ajută la dobândirea imunității, nu este cazul cu HIV. În al doilea rând, variabilitatea sa este disproporțională cu cea a coronavirusului: „suferă mutații mult mai ușor”, deci este „mai dificil de generat anticorpi cu spectru larg care ar putea bloca infecția”, subliniază profesorul Schwartz, scrie France 24.

Or, „știm să vaccinăm destul de repede împotriva unei variante, dar nu atunci când un virus suferă multe mutații”, subliniază Nicolas Manel, director de cercetare la Inserm, șef de echipă la Institutul Curie. Recent, testarea unui vaccin în Africa subsahariană, care trebuia să protejeze împotriva mai multor variante de HIV, s-a încheiat din cauza unei eficacități considerate insuficiente.

Nu ies bani, nu sunt bani

Pentru a găsi un vaccin, va trebui să fie făcută „o alegere majoră, dar piața este foarte slabă astăzi pentru grupurile farmaceutice. Deplângem o lipsă flagrantă de investiții în această problemă”, mai notează Nicolas Manel. „Mulți cercetători sunt foarte motivați, dar o fac doar  cu mijloacele la îndemână”.

Dezvoltarea unui vaccin rămâne a priori singura modalitate de a eradica complet virusul, cu care aproape 38 de milioane de oameni încă trăiesc în întreaga lume. Dacă pendemia Covid-19 a avut un impact extrem de negativ asupra luptei împotriva SIDA, prin perturbarea serioasă a accesului la sistemele de sănătate, screening și tratament în multe țări, cercetătorii speră, totuși, că aceasta va permite și progrese, inclusiv vaccinări.

Câteva zeci de vaccinuri HIV sunt în prezent în studiu. Unul dintre ele, lansat în această vară de laboratorul Moderna, se bazează pe tehnologia ARN mesager care a făcut ca vaccinul său împotriva Covid-19 să aibă atât de mult succes.

„Folosirea acestei tehnologii este o ușă nouă care se deschide, plină de speranță pentru lupta contra unor viruși precum HIV”, vrea să creadă profesorul Gilles Pialoux, șeful departamentului de boli infecțioase și tropicale de la spitalul Tenon din Paris, specialist în SIDA.

Cu toate acestea, rezultatele finale vor fi cunoscute abia în niște ani.

author avatar
Tudor Borcea
336 afisari

1 COMENTARIU

  1. Povesti, asa-zisii virusi nu cauzeaza boala, ei sunt doar un efect al bolii, o excretie celulara…

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger