AcasăȘTIRI EXTERNESicilia. Funcționarii au falsificat datele infectărilor pentru a scăpa de lockdown

Sicilia. Funcționarii au falsificat datele infectărilor pentru a scăpa de lockdown

Poliția italiană a arestat mai multe persoane acuzate că au transmis date false cu privire la evoluția Covid-19 în regiunea siciliană. Scopul? Evitarea impunerea unor măsuri mai restrictive impuse de către autoritățile centrale.

Potrivit unei anchete a poliției italiene, „datele referitoare la evoluția contaminărilor pe care regiunea Sicilia le-a trimis statului central au fost modificate, ceea ce a determinat măsurile luate de Roma pentru a limita răspândirea Covid-19”, scrie Il Fatto Quotidiano.

Din noiembrie 2020, guvernul a aplicat gestionarea regionalizată a crizei. Pe baza datelor epidemiologice transmise de autoritățile locale, Roma decide dacă regiunea vizată ar trebui clasificată ca zonă roșie, portocalie, galbenă sau albă.

Coduri de culoare care indică nivelul de gravitate al situației și declanșează măsuri restrictive în consecință.

Pentru a evita zona roșie, care are ca rezultat concret închiderea, unii oficiali din regiunea Sicilia ar fi manipulat cifrele „de cel puțin patruzeci de ori, din noiembrie până la 19 martie”, detaliază presa romană.

„Datele referitoare la tendința infecției cu Covid pe care regiunea Sicilia le-a trimis Institutului Superior de Sănătate au fost modificate, reducând numărul cazurilor pozitive și mărind numărul testelor, condiționând astfel măsurile care ar fi luate de la Roma pentru a îndigui răspândirea SARS-CoV-2”, a declarat procurorul din Trapani, precizând că „acest lucru s-ar fi întâmplat de cel puțin 40 de ori din noiembrie până la19 martie”.

Trei responsabili, arestați

Aceste acuzații au dus deja la arestarea a trei persoane, inclusiv a directorului general al departamentului regional pentru activități sanitare.

Președintele regiunii nu ar fi vizat de anchetă, spre deosebire de asistentul său regional pentru sănătate, Ruggero Razza, care a demisionat, marți dimineață, în timp ce a negat acuzațiile care i se aduc.

„Aș dori să reafirm că epidemia a fost întotdeauna atent monitorizată în Sicilia (…) Nu a trebuit să ascundem contagiunea sau să reducem impactul epidemiologic, deoarece tocmai am anticipat adesea deciziile Romei și am adoptat măsuri mai severe ”, a afirmat Ruggero Razza.

108.000 de morți în Italia

La ora actuala, Sicilia este singura mare regiune a Italiei (din punct de vedere al populației) care nu se află în zona roșie.

Potrivit Ministerului Sănătății din Italia, epidemia Covid-19 a provocat moartea a 108.000 de persoane în țară. Majoritatea Italiei este supusă unui control strict, iar Roma tocmai a impus o carantină călătorilor care vin din Uniunea Europeană.

 

 

author avatar
Tudor Borcea
246 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger