AcasăȘTIRI EXTERNESfârșitul iluziilor. Băncile centrale nu pot opri stagflația!

Sfârșitul iluziilor. Băncile centrale nu pot opri stagflația!

Bancherii centrali, salvatorii strălucitori ai economiilor după criza financiară globală și din nou în timpul pandemiei, devin rapid un soi de funcționari ineficienți. Născocirea unor majorări ale ratelor dobânzilor nu vor împiedica inflația să urce spre două cifre.

Este necesar ca politica fiscală să își asume o mai mare parte din povara economică. Ne-am întors la băncile centrale ca singurele bastioane împotriva stagflației, subliniază Bloomberg. Deconectarea actuală dintre politica fiscală și cea monetară îi lasă pe gardienii stabilității financiare – și independența lor – periculos de expuși la atac.

BCE, mersul pe sârmă

A merge pe sârmă între limitarea inflației galopante și aruncarea economiei în recesiune reprezintă o dilemă pentru Banca Centrală Europeană.

Deși consiliul de conducere solicită încetarea iminentă a relaxării cantitative și un sfârșit rapid al ratelor negative ale dobânzii, eliminarea prea rapidă a stimulentelor ar putea duce cu ușurință la o încetinire bruscă anul viitor a economiei mereu precare din zona euro.

Soluția salvatoare este că, cel puțin până acum, există puține dovezi ale unei spirale a creșterilor salariale.

Tocmai aici guvernele din blocul comunitar pot ajuta, atenuând impactul creșterii prețurilor la energie asupra consumatorilor pentru a reduce efectele inflaționiste secundare.

Uniunea Europeană s-a lăudat anul trecut cu fondul Next Generation, în valoare de 800 de miliarde de euro pentru a compensa dificultățile economice cauzate de pandemie, însă răspunsul său fiscal colectiv la invazia Rusiei în Ucraina a fost lipsit de eficiență.

Ar trebui să își potrivească coordonarea reacției sale militare și a sancțiunilor cu pachetul de măsuri pentru a susține creșterea economică, atenuând în același timp repercusiunile prețului războiului.

Banca Angliei, a patra majorare a dobânzilor

Sarcina Băncii Angliei este cu atât mai dificilă:  nu arată prea bine pentru o bancă centrală să majoreze ratele dobânzilor la cea de-a patra ședință consecutivă, în timp ce avertizează brusc asupra riscurilor iminente de recesiune. Majorarea costurilor de împrumut nu poate decât să agraveze criza costului vieții, de unde și divizarea tot mai mare din cadrul Comitetului de politică monetară între membrii care acordă prioritate necesității de a calma inflația și cei îngrijorați de reducerea fiscală a guvernului.

Rezerva Federală urcă dolarul. Haos pe piața valutară

Între timp, Rezerva Federală a SUA nu vede niciun obstacol și își accelerează procesul de înăsprire. Acest lucru mărește diferența dintre rata dobânzii și alte monede, ceea ce duce la creșterea dolarului și provoacă haos pe piața valutară, în special în detrimentul economiilor de piață emergente.

Dar banca centrală americană nu prea are multe de făcut după uriașele stimulente din partea guvernului. Riscă să irosească trilioanele cheltuite după efortul de redresare post-covid.

Leacul ar putea fi mai rău decât boala, distrugând încrederea deja șubredă în capacitatea autorităților monetare de a-și îndeplini mandatele.

Nimeni nu vrea să se întoarcă la politicienii care decid ratele dobânzilor. Prin urmare, trebuie să se conștientizeze limitele pe care le poate atinge doar acțiunea monetară atunci când lumea a fost efectiv oprită și apoi repornită din nou pe fondul întreruperilor lanțului de aprovizionare global și al unei crize energetice provocate de război.

Guvernele pot interveni pe partea de producție, dar numai atunci când acest lucru are sens din punct de vedere comercial. Este nevoie de mult timp pentru ca infrastructura sau alte proiecte mărețe să genereze un efect economic semnificativ, dar politica fiscală ar putea face mult mai mult, în special în ceea ce privește impozitele și stimulentele pentru investiții.

Acțiunile și obligațiunile sunt deja în roșu în legătură cu pericolele economice care ne așteaptă. Politicile fiscale și monetare pot și ar trebui să fie coordonate fără a submina independența oricăruia dintre factorii de decizie politică. Este timpul ca autoritățile mondiale să repete creativitatea de care au dat dovadă în timpul pandemiei. Și în grabă.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
456 afisari

1 COMENTARIU

  1. Nu va agitati. Razboiul NATO-Rusia tot noi il vom plati prin taxe,inflatie,scumpire la benzina,mancare,etc. Noi,oameni de rand. E rau cand nu ai ceva de zis sa influentezi.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger