AcasăȘTIRI EXTERNESeul construiește un smart city „de 10 minute”. Ce noutate există -...

Seul construiește un smart city „de 10 minute”. Ce noutate există – FOTO

orasSeul construiește un smart city „de 10 minute” fără automobile - FOTO / foto: CNN

Ideea unui „oraș de 15 minute”, în care rezidenții pot ajunge cu toții la locurile de muncă sau la mall într-un sfert de oră de mers pe jos sau cu bicicleta, a câștigat cucerit numeroși oameni care locuiesc în mediul urban în timpul pandemiei de Covid-19.

Acum, un grup de arhitecți plănuiește un cartier și mai ambițios în capitala Coreei de Sud, Seul: un oraș de 10 minute!

Ce este „Project H1”

Numit „Project H1”, proiectul urmează să transforme un vechi sit industrial într-un oraș „inteligent” interconectat. Combinând opt clădiri rezidențiale cu birouri de lucru în comun și spații de studiu, cartierul de 50 de hectare este, de asemenea, setat să găzduiască locuri de divertisment, centre de fitness, piscine și chiar ferme urbane hidroponice.

Proiectat de firma olandeză de arhitectură UNStudio și susținut de Hyundai Development Company (o firmă imobiliară deținută de conglomeratul din spatele producătorului auto cu același nume), cartierul va fi, de asemenea, fără mașini. Astfel că „toate facilitățile orașului” vor fi la o plimbare de 10 minute de casele oamenilor, potrivit CNN.

Își va produce singur energia și apa

Într-o declarație, co-fondatorul UNStudio, Ben van Berkel, a spus că „experiența de viață de zi cu zi” a rezidenților este „prioritatea principală” a proiectului.

„Facem acest lucru prin includerea unei densități bogate de experiențe încurajatoare, organizate la fața locului, care oferă o gamă largă de opțiuni pentru modul în care își pot petrece viața și timpul liber, pot munci, economisindu-le astfel și timpul necesar pentru a se deplasa în orice colț al orașului”, a spus el.

Proiectul a primit undă verde, dar nu se știe deocamdată când se va dezvolta. Deocamdată, o serie de redări CGI sugerează cum va arăta cartierul, cu piețe publice, grădini, acoperișuri verzi și „zone naturale” conectate prin alei pietonale. Arhitecții au mai spus că se va genera energie curată, în timp ce sistemele de captare și stocare a ploii sunt proiectate pentru a reduce consumul de apă.

author avatar
Andreea Vlad
529 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger