AcasăȘTIRI EXTERNEServiciul Secret al SUA și Poliția Română, lovitură împotriva fraudei cu monede...

Serviciul Secret al SUA și Poliția Română, lovitură împotriva fraudei cu monede digitale

Serviciul Secret al SUA reprimă tranzacțiile ilicite în monedă digitală, confiscând peste 102 de milioane de dolari în criptomonede de la infractori  în legătură cu investigațiile legate de fraudă.

David Smith, director adjunct al investigațiilor, a spus că agenții și analiștii urmăresc în mod activ fluxul Bitcoin și alte criptomonede pe blockchain, similar unei “supravegheri de modă veche”. Cel mai bine cunoscut pentru protejarea președinților, Serviciul Secret desfășoară și investigații financiare și de criminalitate cibernetică.

„Când urmăriți un portofel cu monede digitale, nu este diferit de o adresă de e-mail care are niște identificatori corelați”, a spus Smith într-un interviu la sediul agenției. „Și odată ce o persoană și o altă persoană fac o tranzacție și aceasta intră în blockchain, avem capacitatea de a urmări acea adresă de e-mail sau de portofel, dacă doriți, și de a o urmări prin blockchain.”

Sechestrarea a peste 102 milioane de dolari în cripto a avut loc în 254 de cazuri din 2015, conform statisticilor întocmite de agenție.

Aceste cazuri includ o anchetă cu Poliția Națională Română în care au fost vizate 900 de victime din SUA, notează CNBC. Acea schemă a implicat postarea de anunțuri false pe site-uri web populare de licitații și vânzări online pentru articole de lux care nu existau și livrarea de facturi presupus de la companii de renume, făcând să pară că tranzacțiile sunt reale.

Făptuitorii s-au implicat apoi într-o schemă de spălare a banilor în care fondurile victimelor au fost convertite în active digitale.

Alte cazuri au vizat un sindicat rus de criminalitate cibernetică care a folosit un schimb cripto pentru a spăla fonduri, precum și o operațiune de ransomware legată de criminali ruși și nord-coreeni, în care plățile Bitcoin de către companiile americane pentru a opri atacurile au fost trimise către portofelele criptografice ale suspecților.

author avatar
Radu Jacotă Redactor