AcasăȘTIRI EXTERNEServiciile secrete americane spun unde va duce lupta climatică

Serviciile secrete americane spun unde va duce lupta climatică

Serviciile secrete americane spun unde va duce lupta climatică

Încălzirea globală amenință stabilitatea mondială, potrivit unui raport al serviciilor de informații americane, care prevede în special un risc crescut de conflicte din cauza deficitului de apă și a mișcărilor migratorii, după 2030.

„Este probabil să se agraveze tensiunile geopolitice, deoarece țările vor avea diferențe în privința modului de reducere a emisiilor cu efect de seră pentru a îndeplini obiectivele Acordului de la Paris”, au declarat serviciile de informații americane, la mai puțin de câteva săptămâni de la conferința mondială climatică COP26 de la Glasgow.

Tehnici de geo-inginerie, o viitoare sursă de conflict

Topirea gheții din Arctica „amplifică deja concurența strategică pentru accesul la resursele sale naturale”, notează acest raport care prezintă concluziile tuturor serviciilor de informații americane. În altă parte, cu temperaturi în creștere și episoade meteorologice extreme, „există un risc tot mai mare de conflicte legate de apă și migrație, mai ales după 2030”.

Majoritatea țărilor „se vor confrunta cu alegeri economice dificile și probabil se vor baza pe progresele tehnologice pentru a-și reduce emisiile rapid, dar mai târziu”, spun serviciile de informații, avertizând că tehnicile de geoinginerie, care vizează manipularea și schimbarea climei și a mediului pot fi o altă sursă de conflict.

Astfel, o țară ar putea „testa unilateral sau chiar implementa tehnologii solare la scară largă pentru a contracara efectele schimbărilor climatice dacă consideră că alte eforturi de limitare a încălzirii la 1,5 ° C au eșuat”, explică ei. „Fără un acord internațional asupra acestor tehnologii, considerăm că un astfel de efort unilateral s-ar întoarce” împotriva acestei țări.

Potențiale războaie în țări vulnerabile

După 2040, țările cel mai puțin dezvoltate vor fi cele mai puțin capabile să se adapteze la schimbările climatice, ceea ce va „crește riscul de instabilitate, chiar de război civil în aceste țări”, adaugă aceștia, înainte de a identifica 11 țări considerate deosebit de expuse riscului: Afganistan , Myanmar, India, Pakistan, Coreea de Nord , Guatemala, Haiti, Honduras, Nicaragua, Columbia și Irak, scrie Le Point.

Aceste țări „sunt extrem de vulnerabile la efectele fizice ale schimbărilor climatice și nu au capacitatea de a se adapta la acestea”, indică serviciile de informații, sugerând să fie ajutate să se adapteze pentru a reduce potențialele riscuri pentru securitatea SUA.

Într-un raport separat pe același subiect, publicat în paralel, Pentagonul a subliniat că regiunea Indo-Pacific, devenită axa prioritară a Statelor Unite care urmărește să contracareze ascensiunea Chinei, este  deosebit de vulnerabilă la creșterea nivelului mărilor.

Statele Unite au baze importante, în special pe insula Guam, în arhipelagul Insulelor Marshall și în Palau, notează raportul Ministerului Apărării, subliniind că China ar putea „încerca să profite de impactul schimbărilor climatice pentru câștigă influență ”în regiune.

author avatar
Tudor Borcea