AcasăȘTIRI EXTERNEServiciile de Informaţii din Israel, eşec total! Cum i-a luat Hamas pe...

Serviciile de Informaţii din Israel, eşec total! Cum i-a luat Hamas pe nepregătite? (VIDEO)

Atacurile îngrozitoare comise de Hamas în Israel au luat total pe nepregătite Armata lui Benjamin Netanyahu. Foarte mulţi au dat vina pe Serviciile de Informaţii, care nu şi-ar fi făcut treaba aşa cum trebuie.

„Acesta este un eșec colosal al serviciilor de informații pentru Israel” – a relatat şi BBC.

Reţea sofisticată de informaţii, dar inutilă

Israel are una dintre cele mai extinse și mai sofisticate rețele de informații din Orientul Mijlociu, atât interne, cât și externe. Are informatori încorporați în interiorul grupurilor militante nu doar în teritoriile palestiniene, ci și în Liban, Siria și în alte părți.

Ambasadorul Israelului în Franţa, Raphael Morav, a admis sâmbătă posibilitatea unui eşec al serviciilor de informaţii israeliene, precum şi o pregătire insuficientă a ţării sale în faţa ofensivei Hamas.

Hamas a reușit să planifice și să lanseze acest atac atent coordonat împotriva Israelului, aparent în secret total.

Israelul şi Fâşia Gaza sunt în război după declanşarea sâmbătă dimineaţa a unei ofensive militare spectaculoase a mişcării palestiniene islamiste Hamas, care a lansat mii de rachete şi a infiltrat combatanţi pe teritoriul israelien, unde a luat şi ostatici.

Israelul se întreabă: unde este Armata?

Industria israeliană a tehnologiei de supraveghere, după cum a demonstrat scandalul programelor de spionaj Pegasus, este una dintre cele mai avansate din lume. În ciuda tuturor acestor lucruri, pregătirile Hamas au fost ratate.

Analiştii militari s-au grăbit deja să sugereze că este probabil ca Hamas să fi folosit o stratagemă semnificativă de disimulare şi a mizat pe şocul atacurilor în mai multe sectoare simultan – inclusiv cu rachete şi prin infiltraţii – pentru a crea un haos maxim.

„Tot Israelul se întreabă: Unde este IDF (armata – n.r.), unde este poliţia, unde este securitatea?”, a spus Eli Marom, fostul şef al marinei israeliene, în direct la televiziune.

„Este un eşec colosal; ierarhiile au eşuat pur şi simplu, cu vaste consecinţe„, a avertizat fostul oficial militar cu rang înalt.

author avatar
Andrei Ștefan