AcasăȘTIRI EXTERNEServiciile americane se predau în fața sindromului Havana

Serviciile americane se predau în fața sindromului Havana

Serviciile americane se predau în fața sindromului Havana

Serviciile de informații americane au declarat luni, 9 august, că nu au descoperit ce cauzează afecțiunile ciudate raportate de diplomații americani și de familiile lor, de la primul caz semnalat în 2016.

Statele Unite nu sunt încă sigure ce cauzează ceea ce a fost numit „sindromul Havana”, afecțiuni misterioase care au afectat diplomații americani din mai multe țări, a declarat, luni, directoarea comunității naționale de informații a SUA, Avril Haines.

Rusia, China, Cuba-nici o dovadă

Avril Haines (foto) a declarat că a avut o întâlnire cu înalți oficiali guvernamentali și experți, vineri, pentru a discuta problema. Fenomenul a dat naștere unor acuzații, încă nedovedite, la adresa Rusiei sau altor țări, că folosesc dispozitive electronice de mare intensitate pentru a dăuna fizic diplomaților americani din Cuba, China și din alte părți.

Dar la cinci ani de la primul caz Havana, experții medicali americani, serviciile de informații și oficialii încă nu știu exact ce cauzează aceste „probleme de sănătate anormale” care au afectat diplomații americani și familiile lor, a spus Avril Haines într-un comunicat.

„Identificarea cauzei problemelor de sănătate, asigurarea celor mai bune îngrijiri pentru cei care au fost afectați și prevenirea continuării acestor incidente este o prioritate absolută”, s-a convenit la întâlnirea de vineri, la care au participat miniștrii Apărării, Afacerilor Externe, Trezoreriei, Energiei, Securității Interne și Justiției.

Diplomații afectați acuză guvernul SUA

Diplomații afectați de „sindromul Havana” au acuzat guvernul în ultimii ani că nu a făcut suficient pentru a identifica cauza sau sursa simptomelor lor.

Cazul a apărut în 2016, când diplomații americani și familiile lor din Cuba au raportat migrene, greață și sângerări nazale după ce au auzit sunete puternice și ascuțite noaptea. Plângeri similare din partea oficialilor americani au fost raportate de atunci în China, Rusia și Statele Unite, scrie Le Matin.

„New Yorker” a afirmat, în iulie că, de când a intrat în funcție Joe Biden anul acesta, aproximativ 20 de ofițeri de informații americani, diplomați și alți oficiali din Viena au raportat probleme similare cu „sindromul Havana”.

Participanții la reuniunea de vineri „au arătat clar că îi vor sprijini pe cei afectați de probleme de sănătate anormale pentru a se asigura că sunt crezuți, auziți și respectați”, a spus Avril Haines.

author avatar
Tudor Borcea
286 afisari
Zenville

Ultimele știri

Bucureştiul se închide din nou în weekend pentru maşini. Se deschide pentru pietoni. Zonele cu restricţii de trafic

Şoferii care ar dori să iasă cu maşina prin Bucureşti, în weekend, trebuie să ştie că Poliţia Rutieră a stabilit câteva restricţii. În Capitală,...

Gestul banal, dar extrem de periculos pe care îl fac şoferii la volan, îi poate descrie pe aceştia ca fiind psihopați, narcisiști sau machiavelici

Psihologii au finalizat un studiu efectuat asupra şoferilor care au fel de fel de îndeletniciri la volan, altele decât doar să conducă maşina.Oamenii de...
proger