AcasăȘTIRI EXTERNESerie neagră în SUA. „Inundatii catastrofale”, așteptate iar în California - VIDEO

Serie neagră în SUA. „Inundatii catastrofale”, așteptate iar în California – VIDEO

Serie neagră în SUA. „Inundatii catastrofale”, așteptate iar în California - VIDEO / Foto: printscreen

Centrul Californiei riscă „inundații catastrofale” în acest weekend, potrivit meteorologilor, în condițiile în care o a opta furtună consecutivă lovește solurile îmbibate cu apă, incapabile să absoarbă alte ploi.

 

California, cel mai populat stat din SUA a fost lovit în ultimele trei săptămâni de precipitații care se apropie de recorduri istorice. Seria de furtuni s-a soldat cu cel puțin 19 morți, potrivit autorităților, cu inundații, alunecări de teren, pene de curent pe scară largă și căderi de copaci.

„Peninsula Monterey ar putea deveni o insulă”

Un nou sistem depresionar a lovit vineri California, iar autoritățile din centrul statului sunt deosebit de îngrijorate. Peninsula Monterey ar putea fi izolată de lume ca urmare a creșterii apelor, iar întregul oraș Salinas, în care locuiesc 160.000 de persoane, ar putea fi inundat, potrivit previziunilor.

„Întreaga parte inferioară a Văii Salinas se va confrunta cu inundații catastrofale”, a avertizat Serviciul meteorologic american (NWS), informează Boursorama.

„Întregul oraș Salinas este expus riscului de inundații. Cea mai mare parte din Castroville va fi inundată. Toate drumurile din apropierea râului Salinas vor fi inundate și impracticabile” și se așteaptă ca peste 36.000 de hectare de terenuri agricole să fie sub ape, a adăugat acesta.

Râul Salinas, deja umflat de săptămâni întregi de ploi torențiale, ar urma să atingă  nivelul său maxim, rupând malurile și provocând inundații care ar putea dura până duminică.Mai multe zone din regiune se află sub ordin de evacuare, iar Peninsula Monterey ar putea fi izolată de lume dacă drumurile vor fi izolate de inundații.

„Locuitorii din peninsulă și din zona Salinas trebuie să se aștepte să fie izolați timp de două-trei zile”, au avertizat oficialii din comitatul Monterey la începutul acestei săptămâni.

„Peninsula Monterey ar putea deveni o insulă” din cauza inundațiilor, a avertizat șeriful local Tina Nieto, îndemnând locuitorii să fie pregătiți pentru a evita să fie prinși în capcană de inundații.

O serie de furtuni au lovit California în ultimele săptămâni. Pauzele sunt de scurtă durată și abia dacă le dau autorităților timp să intervină înainte de următorul potop. Sute de mii de locuințe și magazine au rămas fără curent electric în diferite momente.

Și nu s-a terminat încă, potrivit meteorologilor. „Actuala vreme instabilă din vestul țării (…) continuă, din păcate, și în acest weekend, fiind așteptate încă două reprize de precipitații abundente”, a avertizat NWS.

Serie neagră

La munte, aceste precipitații se traduc în ninsori abundente, peste un metru fiind așteptat în weekend în Sierra Nevada. Acest lucru ar putea face ca deplasarea să fie periculoasă sau imposibilă.

Cel puțin 19 persoane au murit de la începutul acestei serii negre. Șoferi au fost găsiți blocați în mașini, oameni au fost loviți de copaci căzuți, un cuplu a fost ucis de o alunecare de pietre, iar cadavrele au fost luate de inundații.

California este obișnuită cu vremea extremă, iar furtunile de iarnă sunt frecvente. Dar un asemenea potop este neobișnuit. Deși este dificil de stabilit o legătură directă între aceste furtuni în serie și schimbările climatice, oamenii de știință explică în mod regulat că încălzirea crește frecvența și intensitatea evenimentelor meteorologice extreme.

Cu toate acestea, ploile abundente din ultimele săptămâni nu vor fi suficiente pentru a pune capăt secetei care a afectat puternic acest stat din vestul SUA timp de două decenii. Potrivit experților, ar fi nevoie de mai multe ierni cu precipitații peste nivelul normal pentru a compensa seceta din ultimii ani.

author avatar
Tudor Borcea
401 afisari

2 COMENTARII

  1. Nici o problema baietii ca va da ElonMusk Tesla electrice…alea se conduc singure sub apa…au si elice ca submarinul
    Iar tirurile pot sa zboare,le puneti panouri solare si ventilatoare de la procesoarele de Iphone….ha ha ha stupid people
    Cum mergi la cumparaturi in Bevrrly Hills?cu barcile gonflabile de la BelzebutSoros…ca migrantii din Somalia..ha ha ha stupid people

  2. Dar uitasem……banii nu mai sunt ca i-ati tocat pentru razboiul din Ucraina….Slavaaaa…..Cumparati acum barci gonflabile pe datorie de la Soros…aici sunt banii dumneavoastra…ha ha ha stupid people

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger