AcasăȘTIRI EXTERNESerghei Kovaliov, figură emblematică a disidenței din Rusia, a murit la 91...

Serghei Kovaliov, figură emblematică a disidenței din Rusia, a murit la 91 de ani

Serghei Kovaliov, figură emblematică a disidenței din Rusia, a murit la 91 de ani

Serghei Kovaliov a fost unul dintre cei mai renumiți apărători ai drepturilor omului din Rusia și o figură a disidenței în timpul erei sovietice.

Fiul său, Ivan Kovaliov, a anunțat, luni, 9 august, pe Facebook că tatăl său a s-a stins „în somn”, la orele dimineții.

Șapte ani în gulag, în Siberia

Serghei Kovaliov s-a născut în 1930, la începutul terorii staliniste, într-un târg din Ucraina, Seredina Buda. A fost biofizician și nimic nu părea să îl predispună unui destin de opozant politic, asta până în momentul în care regimul sovietic avea să promoveze teoriile agricole ale unui alt biolog ucrainean, protejatul lui Stalin: Lîsenko.

În 1969, după scurtul dezgheț al lui Hrușciov, Kovaliov a fondat prima organizație sovietică destinata apărării drepturilor omului. A colaborat activ cu mişcări similare din țările baltice, până când, în 1974, a fost judecat și condamnat pentru propagandă anti-sovietică, scrie Europa Liberă.

A fost arestat în 1974 pentru activismul său în apărarea drepturilor omului . A făcut șapte ani de Gulag în Siberia, urmați de 3 ani de exil intern, tot în Siberia, aproape de cercul polar. I s-a permis să se întoarcă la Moscova abia în timpul perestroikăi lui Mihail Gorbaciov.

Un critic lucid al lui Putin

După dizolvarea Uniunii Sovietice, Kovaliov a fost o voce critică a primului război al Moscovei în Cecenia și a autoritarismului crescând al sistemului pus în aplicare de Vladimir Putin din anii 2000, scrie Le Monde.

Disidentul a denunțat în ultimii ani, legile promulgate de Președinte rus, pe care l-a considerat liberticide. „Aceste legi oferă posibilități nelimitate arbitrariului puterii: puteți condamna pe oricine doriți, la orice pedeapsă doriți”, a comentat el.

În 2014, după declanșarea conflictului din estul Ucrainei, el a cerut occidentalilor printr-o scrisoare deschisă „oprirea expansiunii rusești” în Ucraina. De asemenea, a avertizat împotriva tendinței, potrivit acestuia, a Occidentului de a face „prea multe concesii Rusiei” .

 

author avatar
Tudor Borcea
176 afisari

4 COMENTARII

  1. Soljenitin a stat 8 ani si a fost expulzat in 74 din Urss. La moartea sa doar Medvedev a fost si a aprins o lumanare. Imi pare rau ca Rusia nu a pus un presedinte din randul copiilor acestor fenomene naturale si sunt indoctrinati sa voteze copii de KGBisti.
    Poate intr-o zi se vor destepta si vor lua atitudine.

  2. Pentru rusi.
    Cititi Oranki de Dimitrie Bejan. Oranki e o manastire draga lui Tolstoi. Acolo 200.000 de preoti rusi au fost exterminati de Stalin din care 10.000 de calugari. Dimitrie a fost dus in Siberia in 42 renuntand la lupta la Stalingrad din lipsa de munitie. Fuge din lagar in 48 si e prins in Bucuresti si dus la Aiud 15 de ani de zarca pana in 1964 la marea liba. Se face preot din ofiter unde pleaca la Dumnezeu in 1995.DSO DSI la toti indiferent de etnie.

  3. Le zic fenomene naturale pentru ca rata de supravietuire in gulag(gulag inseamna lagar de munca in rusa) era de 1 maxim 2 saptamani daca erai sanatos. La ofiteri era insa mai mica intre 3 si 4 zile exact in ordine climatica noi si basarabenii traiam mai mult apoi ungurii apoi germanii si austrii, apoi italienii ca si azi la pandemie cei mai repede se prapadeau spaniolii si portugheji saracii.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger