AcasăȘTIRI EXTERNESerbia nu va adera la NATO / „Nu-i putem uita pe copiii...

Serbia nu va adera la NATO / „Nu-i putem uita pe copiii uciși în 1999”

Serbia nu va adera la NATO / „Nu-i putem uita pe copiii uciși în 1999”

Serbia nu se va alătura NATO, deoarece nu poate uita copiii ucişi în timpul agresiunii Alianţei împotriva ei, în 1999, a declarat luni preşedintele sârb Aleksandar Vucic, la un miting electoral la Kikinda, în Voivodina, la granița cu România.

„Cred că Serbia nu trebuie să adere la NATO. Serbia este o țară liberă și o țară neutră din punct de vedere militar. Serbia își va apăra singură pământul și spațiul aerian”, a declarat Vucic.

„Nu avem dreptul să uităm”

„Dar permiteți-mi să vă spun ceva: datoria noastră este să iertăm și datoria noastră este să nu uităm de Bojana Tosic, în vârstă de 11 luni, ucisă la Merdare, lângă Kursumlija, să nu uităm de micuța Milica Rakic, ucisă la Batajnica și să nu uităm de micuța Sanja Milenkovic, ucisă la Varvarin. Nu avem dreptul să uităm”, a continuat el, scrie Tass.

„Vom deveni mult mai puternici decât eram în acele zile, când iresponsabilii, aroganții și prezumptivii ne bombardau și duceau un război de agresiune împotriva noastră și a țării noastre”, a spus Vucic.

Agresiunea NATO împotriva Iugoslaviei din 1999 a durat 78 de zile. Conducerea Alianței a susținut că principalul motiv pentru operațiunea cu numele de cod Forța Aliată a fost prevenirea genocidului albanezilor din Kosovo.

Bombardamentele au ucis, conform diferitelor estimări, 3.500-4.000 de persoane și au lăsat rănit aproximativ 10.000 (două treimi dintre ei civili).

Pagubele materiale au însumat 100 de miliarde de dolari. În cele trei luni de bombardamente, forțele NATO au aruncat asupra Serbiei 15 tone de uraniu sărăcit în bombe și obuze.

După aceea, ratele de cancer ale țării au urcat pe primul loc în Europa. În primii zece ani după bombardamente, aproximativ 30.000 de persoane au dezvoltat cancer și se estimează că 10.000-18.000 dintre ele au murit din această cauză

author avatar
Tudor Borcea
3.893 afisari

17 COMENTARII

  1. „Bombardele au ucis”? Bombardele? BOMBARDELE?? 😀 😀 😀
    Da’ catapultele, catapultele cât au ucis? Sau balimezurile? Sau țăcălușele?
    Ești sigur, Tudore, că nu vorbești de Războiul celor două Roze?
    Când devii jurnalist, by the way?

  2. Ei, și voi, pierderile erau colaterale. Americanii nu ucid oameni, nu fac genocid, ei reduc la tăcere opozanții. Să le mai aducem aminte despre închisorile secrete de ărin Europa și de Guantanamo, unde erau schingiuiți teroriști, cum spuneau ei?

  3. Este evident ca daca americanii nu ar mai alimenta cu arme Ucraina, razboiul se va incheia. Bineinteles, cu cedarea Ucrainei fiindca Zelenski este irosponsabil si pana nu vede Ucraina scrum, nu se lasa! Cand doi se bat al treilea castiga. Problema e ca atat Rusia cat si China s-au cam saturat de americani care vor sa dicteze in lume. Cine pierde? Tarile mici care suporta razboiul pe teritoriul lor. Toti ii plang pe civili ca le cad bombe in cap. Poporul are Intotdeauna dreptate cum zicea Ponta! Poporul l-a ales pe Zelenski si acum au parte de bombe in cap. Halal clasa conducatoare vanduta intereselor straine tarii!

    • Zelinsky a iesit presedinte de pe locul 26. Un actoras, ca multi din vârful politicii centrale ucrainene. Cum îti explici?

    • Cu ce sa apere poporul ucrainean care le-a mai rămas cu pumnii?hai că vine cine vrea să-ți ia țară și îl lași ,foarte bine că îi ajută țările nato sa lupte pentru patrie

  4. Bravo lui! Are coloană vertebrală. Ai noștri o vând și pe măsa cu noi cu tot. Ar merita toți împușcați pentru: subminarea economiei naționale, asasinarea economică, energetică, industrială, alimentară, culturală a țării și pentru înaltă trădare. Eu sper că cel care a furat pușca militarului de la Constanța s-o folosească pentru salvarea țării de leprele de la putere!

    • Nu-i ajung gloanțele… Are doar 30 de gloanțe, iar din ’89 și până în prezent, sunt cam mulți care merită un 7,62 la cap.

  5. Serbia a trait ce traieste Ukraina astazi, si nimeni nu i-a sarit in ajutor. A fost bombardata de americani, inclusiv cu sprijin romanesc pentru plecarea avioanelor americane, sa ne fie rusine!

    • Serbia a fost agresorul. ei au inceput cu razboiul in Balcani.
      Plus de asta au facut genocid in randurile bosniecilor, era un batalion cu doua pule incrucisate, care omorau la greu.
      Apoi au inceput in Kosovo, normal ca si aia s-au aparat si au inceput sa macelareasca si ei la randul lor.
      Dar sarbii au intrat cu armata grea si au inceput sa-i alunge pe toti albanezii din Kosovo, cel putin peste 200 mii.
      Asa ca nu au fost bombardati degeaba.

      • Corect,oamenii morti din Sebrenica tot sarbii iau omorat,armata era condusa de Rere Arkan,seful armatei sarbe,doar ca Sarbii sau scos si au zis ca ei nu au dat ordin si au dat vina pe Americani,si oamenii iau crezut,dar toti stiu povestea,asta ei nu spun la TV

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger