AcasăȘTIRI EXTERNESerbia îşi trimite poliţiştii şi militarii în Kosovo. Ce părere are NATO...

Serbia îşi trimite poliţiştii şi militarii în Kosovo. Ce părere are NATO de asta?

kosovoTensiunile dintre Kosovo și Serbia. Patrulă a poliției, atacată la graniță

Serbia va cere forţelor de menţinere a păcii ale NATO să o lase să desfăşoare militari şi poliţişti sârbi în Kosovo după o serie de noi incidente petrecute în nordul fostei sale provincii, acolo unde există o majoritate sârbă.

Preşedintele sârb Aleksandar Vucic va face cererea într-o scrisoare adresată comandantului forţei NATO din Kosovo, KFOR, dar a recunoscut, pe de altă parte, că nu-şi face iluzii că această cerere va fi aprobată.

Sârbii kosovari au ridicat baricade

Sute de sârbi kosovari au ridicat sâmbătă baricade pe un drum din nordul Kosovo, blocând traficul spre două importante puncte de trecere a frontierei cu Serbia, a anunţat poliţia.

Vom solicita comandantului KFOR să asigure desfăşurarea de personal al armatei şi poliţiei Republicii Serbia pe teritoriul Kosovo şi Metohija”, a declarat Vucic într-o conferinţă de presă la Belgrad. Guvernul de la Belgrad va adopta în mod oficial documentul luni sau marţi, a spus Aleksandar Vucic.

Chiar dacă este conştient că are slabe şanse ca NATO să accepte solicitarea, este pentru prima dată când Belgradul solicită desfăşurarea de trupe în Kosovo, o posibilitate care este prevăzută, totuşi, de o rezoluţie a ONU.

Sub conducerea NATO, comunitatea internaţională a desfăşurat trupe în Kosovo în conformitate cu prevederile unei rezoluţii a Consiliului de Securitate al ONU care a pus capăt războiului din 1998-1999, în care NATO a intervenit împotriva Serbiei pentru a proteja Kosovo, unde majoritatea populaţiei este albaneză.

Alarme în oraşele populate de sârbi

Alarme au răsunat în mai multe oraşe populate majoritar de sârbi în nordul Kosovo, pentru a da semnalul de începere a protestului de sâmbătă. Manifestanţi au explicat pentru AFP că ei vor să împiedice „transferul la Priştina” a fostului poliţist arestat.

Ministrul kosovar de interne Xhelal Svecla a declarat că fostul poliţist este unul dintre cei doi suspecţi arestaţi după atacurile împotriva unor patrule de poliţie în timpul ultimelor două zile.

Aproximativ 50.000 de etnici sârbi care trăiesc acolo refuză să recunoască autoritatea Pristinei și se consideră în continuare parte a Serbiei.

author avatar
Andrei Ștefan
524 afisari

10 COMENTARII

  1. Sarbii se joaca cu focul, sa zica mercy ca le-a lasat americanii o tara cat 3 judete, daca era Rusia in locul americanilor, Serbia nu mai exista de mult ca tara.

    • MANINCI RAHAT ;POPORUL SARB ESTE UN POPOR DEMN DE APRECIAT PENTRU REZISTENTA OPUSA IN AL DOILEA RAZBOI MONDIAL.AMERICANII MAI VOR UN FRONT PENTRU A MAI VINDE ARMAMENT.

  2. Sarbii astia sunt de compatimit
    Din cauza nationalismului lor si darzeniei celebre au reusit ca dintr-o Jugoslavie mareata sa ajunga o Serbie mica si ciopartita

  3. Este GUNOI cei 7.000 de lei ( 1.400 €) cu care te lauzi ca un MAGRAON. Daca era ceva de capul tau, castigai muncind si 8.000 € in Serbia.

    • Problema e ca ii castig de prin anul 2005, cam de pe la varsta de 20 de ani, am facut o casa, am schimbat 3 masini, haine, vacante, etc. In viata mea nu am muncit Sambata.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger