AcasăȘTIRI EXTERNESerbia provoacă NATO: „Nimeni nu ne va mai ataca vreodată!” / exerciții...

Serbia provoacă NATO: „Nimeni nu ne va mai ataca vreodată!” / exerciții militare majore. Rachetele primite din China, desfășurate! – VIDEO

Serbia, exerciții militare majore. Rachetele primite din China au fost desfășurate / „Nimeni nu ne va mai ataca vreodată”

Serbia provoacă Occidentul și în special NATO, alianța militară care a bombardat țara în anii ’90. „Nimeni nu ne va mai ataca vreodată!”, susțin sârbii, conștienți că legătura apropiată cu Rusia reprezintă și un garant al securității naționale.

Forțele armate sârbe au desfășurat un exercițiu militar major, Shield 2022, care a avut loc pe Aeroportul militar „Colonel – Pilot Milenko Pavlovic”.

În timpul exercițiului, alături de conducerea sârbă, a apărut și liderul sârbilor bosniaci și binecunoscutul separatist Milorad Dodik, care s-a alăturat președintelui sârb Aleksandar Vucic în timpul exercițiilor. Dodik este acum la conducerea tripartită a Bosniei și Herțegovinei.

Cea mai mare livrare de armament chinez în Europa

Un astfel de eveniment are loc pe fondul unor tensiuni masive, deși ignorate de publicul obișnuit și de mass-media, în Bosnia și în Balcanii de Vest în ansamblu.

Sâmbătă, Serbia a expus public un sistem de rachete antiaeriene recent livrat de China, ceea ce a stârnit îngrijorări în Occident și în rândul unor vecini din Balcani.

Sistemul sofisticat sol-aer HQ-22 a fost livrat luna trecută de o duzină de avioane de transport Y-20 ale forțelor aeriene chineze, în ceea ce s-a considerat a fi cea mai mare livrare de armament chinezesc în Europa din istorie.

Mai mult, Serbia s-a înarmat și cu arme rusești, inclusiv tancuri de luptă T-72, avioane de luptă MiG-29, elicoptere de atac Mi-35 și drone.

„Sunt mândru de Serbia noastră, pentru că am fost aici și în 2013, la primul spectacol aerian. Nu aveam nimic de ridicat în aer, nu aveam nicio apărare aeriană de arătat, nici alte mijloace, dar astăzi sunt mândru. Aș dori să îi felicit pe toți pentru un exercițiu superb executat”, a declarat Vucic.

Milorad Dodik: „Factor de descurajare”

„Aceasta este o dovadă practică a modului care au progresat echiparea și pregătirea de luptă a forțelor armate sârbe. Astăzi, avem un nou progres incomensurabil, care arată că forțele armate sârbe sunt capabile să se apere cu succes poporul nostru și Serbia și, prin demonstrarea unei astfel de pregătiri, arată că pot fi un factor de descurajare împotriva gândului că Serbia poate fi din nou ținta unor atacuri, așa cum a fost odată”, a declarat Milorad Dodik.

„Acesta este cu adevărat un lucru care umple inimile sârbilor de mândrie, indiferent unde trăiesc”

„Îi mulțumesc președintelui Vucic, îi mulțumesc ministrului Apărării, șefului Statului Major General și tuturor celor implicați în această demonstrație. Acesta este cu adevărat un lucru care umple inimile sârbilor de mândrie, indiferent unde trăiesc. Acest lucru este urmărit îndeaproape în Republica Srpska și suntem foarte mândri de succesul prezentat aici”, a adăugat el.

author avatar
Tudor Borcea