AcasăȘTIRI EXTERNESeparatiștii catalani ies în stradă înaintea negocierilor cu Madridul

Separatiștii catalani ies în stradă înaintea negocierilor cu Madridul

Mișcarea de independență catalană vrea să arate sâmbătă, 11 septembrie, că rămâne puternică, manifestând pe străzile Barcelonei, înainte ca negocierile cu Madridul să se reia, săptămâna viitoare.

Cu sloganul „Să luptăm pentru a câștiga independența”, acest eveniment a fost convocat cu ocazia „Diadei”, o sărbătoare a Cataloniei, care timp de un deceniu a devenit scena unor manifestații majore pro independență.

Pușca și cureaua lată

Ca în fiecare an, manifestaţia va debuta la orele 17.14 (15.14 GMT), în comemorarea preluării Barcelonei la 11 septembrie 1714, în timpul Războiului de Succesiune din Spania de către trupele regelui spaniol Felipe al V-lea.

La apogeul mișcării separatiste, „Diada” a adunat până la 1,8 milioane de manifestanți pro-independență la Barcelona în 2014, potrivit poliției municipale. Și anul acesta, Jordi Cuixart, președintele asociației separatiste Omnium Cultural, speră „să aducă sute de mii de oameni în stradă” pentru „a demonstra încă o dată că mișcarea noastră este mai vie decât oricând”.

Dar de la eșecul tentativei de secesiune din 2017, deziluzia și diviziunile din cadrul mișcării au dus la o scădere a mobilizării. Astfel, în 2019, „Diada” a adunat doar 600.000 de manifestanți. Anul trecut, din cauza pandemiei, doar 60.000 de persoane s-au putut întâlni.

Graţierea, în iunie, a celor nouă lideri separatişti condamnaţi la închisoare pentru rolul lor din 2017, printre care Jordi Cuixart, a făcut ca mişcarea de independenţă să piardă un element mobilizator.

Tentativa de secesiune a Cataloniei a fost una dintre cele mai grave crize trăite de Spania de la sfârşitul dictaturii lui Franco în 1975. În ciuda interzicerii impuse de justiție, guvernul regional al lui Carles Puigdemont organizase un referendum de autodeterminare care a fost urmat de o declarație de independență născută moartă.

Madridul a reacționat punând regiunea sub tutelă și arestându-i pe lideri separatisti care nu fugiseră în străinătate, precum Puigdemont.

Negocieri în climat tensionat

Această „Diada” vine înainte de reluarea programată pentru weekendul viitor a negocierilor dintre guvernul de stânga al lui Pedro Sanchez și executivul regional separatist al lui Pere Aragonès, al cărui partid ERC (Stânga Republicană a Cataloniei) este un aliat cheie în parlament pentru guvernul minoritar al lui Sanchez, scrie Le Point.

Aceste discuţii, care s-au ţinut numai o singură dată, chiar înainte de începerea pandemiei, sunt menite să găsească o soluţie la criza din Catalonia.

Dar foile de parcurs ale celor două partide sunt diametral opuse, Madridul respingând deja cele două revendicări-cheie ale separatiştilor: un acord privind organizarea unui referendum de autodeterminare şi amnistia totală a separatiştilor urmăriţi penal pentru tentativa de secesiune din 2017.

author avatar
Tudor Borcea
88 afisari

Nu rata să citești

Ultimele știri

Donald Trump îşi împarte campania electorală pe criterii rasiale. Anunţ uluitor despre fotografia sa judiciară (VIDEO)

Donald Trump încearcă o răsturnare de situaţie. Vrea să-şi transforme dezavantajele în avantaje. Fostul preşedinte încearcă un tertiplu prin care fotografia sa judiciară să...

Ce salarii se dau la Lidl în 2024. Supermarketul caută angajaţi. Pachetul de bonusuri „rotunjeşte” leafa

Companiile de pe piaţa din retail, din România, se află mereu în căutare de noi angajaţi. Lidl caută oameni în permanenţă. Supermarketul se prezintă...