AcasăȘTIRI EXTERNESenin, Biden o ține pe a lui: „Nu ne puteam retrage din...

Senin, Biden o ține pe a lui: „Nu ne puteam retrage din Afganistan fără haos”

Senin, Biden o ține pe a lui: „Nu ne puteam retrage din Afganistan fără haos”

Președintele SUA și-a apărat în continuare decizia de retragere militară din Afganistan și vorbind pe lângă atunci când a fost întrebat dacă a văzut filmările scenelor dramatice de pe aeroportul din Kabul.

Vorbe goale

Foarte criticat după ce talibanii au preluat controlul în Afganistan, în ciuda unor sume imense cheltuite de SUA pentru „pregătirea” armatei afgane, Joe Biden a apărat cu fermitate retragerea trupelor americane din Afganistan într-un interviu acordat canalului ABC News. Într-un extras publicat miercuri, 18 august, președintele SUA a afirmat pentru prima dată că „haosul” era inevitabil.

Întrebat dacă retragerea armatei SUA ar fi putut fi gestionată mai bine, chiriașul democrat al Casei Albe a răspuns negativ. „Nu (…) Ideea că, cumva, exista o ieșire fără să rezulte un haos, nu era posibilă, nu văd cum ar fi fost posibil”, a spus el.

Jurnalistul George Stephanopoulos a evocat imaginile a sute de afgani înghesuiți într-un avion C-17 al US Air Force și pe cele ale unor afgani care cad dintr-un avion, referindu-se la imagini difuzate luni şi în care apar cadavre.

„La ce v-aţi gândit când aţi văzut aceste imagini?”’, a întrebat Stephanopoulos. „Ceea ce am crezut este că trebuie să preluăm controlul. Trebuie să ne mişcăm mai rapid. Trebuie să avansăm într-un mod care ne permite să preluăm controlul asupra acestui aeroport. Şi am făcut-o”, a răspuns Joe Biden, scrie Ouest-France.

Ce eșec? Nici un eșec?

Președintele SUA a mai spus că trupele americane vor rămâne până când toți americanii vor părăsi Afganistanul, chiar dacă termenul limită din 31 august va fi depășit.

În același interviu, el și-a apărat categoric decizia respingând cuvântului „eșec” pentru a califica operațiunile de retragere a trupelor americane. „Nu cred că este un eș…” , a început să răspundă președintelui american înainte de a face o pauză.

„Pentru a spune altfel, când aveţi guvernul afgan, un lider al acestui guvern, care urcă în avion şi decolează şi pleacă în altă ţară, când vedeţi prăbuşirea semnificativă a trupelor afgane pe care le-am antrenat, 300.000 dintre militari care îşi abandonează echipamentul şi pleacă, aceasta a fost, ştiţi … Aceasta s-a întâmplat. Pur şi simplu asta s-a întâmplat”, a subliniat preşedintele american.

author avatar
Tudor Borcea
428 afisari

9 COMENTARII

  1. Acuma, americanii de ce sa nu greseasca si ei ??? De fapt, ei au votat impotriva lui Trump si nu pentru Biden, asa facem si noi , intotdeauna… 4 ani, roadere de unghii…

  2. Eu cred ca Otan le-a format o armata teribila de 300.000 de soldati instruiti. Dar dupa ce a plecat Otan si-au dat seama ca aui uitat si nu le-au instruit si ofiteri.

  3. daca cand au fugit americanii in 1975 din Saigon parasindu-si aliatul in mainile comunisitlor nord vietnamezi cum a fost/. cam tot asa.
    oare ce mai urmeaza de acum incolo in Europa daca o fi vreo invazie? Ce vor face dragii nostri americani?

  4. America isi ia trupele cu experienta sa le reloce in Pacific si in estul Euro. Afganistan nu mai reprezinta interes decat daca o sa apara celule tero.

  5. Ei au luptat cu regimul despotic Sadam si Alcaida si nu cu etnicii talibani. Cu etnicii talibani au colaborat in anii 80 impotriva sovieticilor.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger