AcasăȘTIRI EXTERNESenatul Franței n-a ţinut cont de protestele violente din ultimele zile: a...

Senatul Franței n-a ţinut cont de protestele violente din ultimele zile: a adoptat reforma pensiilor!

frantaGrevă generală în Franța! Sindicatele paralizează țara / Macron, amenințat de un „tsunami social” - VIDEO

Senatul francez a adoptat sâmbătă, după zece zile de dezbateri aprinse, contestata reformă a pensiilor. După Senat, legea va merge la Adunarea Națională.

Președintele Emmanuel Macron a amenințat că este dispus să adopte reforma fără votul parlamentului.

Creşte vârsta de pensionare la 64 ani

Un vot crucial îl aşteaptă probabil joi în Adunarea Naţională, camera inferioară a parlamentului. În februarie, avalanşa de amendamente depuse de alianţa de stânga NUPES a împiedicat Adunarea să se pronunţe asupra acestei reforme, contestată din toate părţile, fără a reuşi măcar să examineze articolul 7 care prevede creşterea vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani.

Opoziţia ar putea recurge la o moţiune de cenzură, pentru a determina căderea guvernului. O singură moţiune a fost încununată cu succes în timpul celei de-a 5-a Republici, pe 5 octombrie 1962, determinând căderea guvernului premierului Georges Pompidou.

Poporul a protestat violent la Paris

Francezii sunt, potrivit sondajelor, în cea mai mare parte ostili acestei reforme, pe care o consideră „nedreaptă”, în special pentru femeile şi angajaţii cu locuri de muncă dificile.

Aproape un milion de oameni au protestat violent pe străzile Parisului, dar nu numai, faţă de această lege, care ridică vârsta de pensionare la 64 de ani.

author avatar
Andrei Ștefan