AcasăȘTIRI EXTERNEALERTĂ: Se cere EXCLUDEREA Turciei din NATO! Erdogan a scos din sărite...

ALERTĂ: Se cere EXCLUDEREA Turciei din NATO! Erdogan a scos din sărite Occidentul

Turcia, pilon NATO, condamnă atacarea Ucrainei. Mesajul lui Erdogan către Putin

Şicanele pe care Erdogan le-a făcut în ultimele zile la adresa celor din UE şi NATO dau multe de gândit. Chiar şi la o posibilă plecare a Turciei din NATO. Şi în SUA se ia în serios această iopoteză.

Elizabeth Shackelford, fost consilier pe politică externă în State, a scris un amplu edotoria despre poziţia radicală a turcilor.

Apropierea lui Erdogan de Putin, un pericol

Natura antidemocratică a Turciei nu este doar o imagine proastă pentru o alianță care pretinde că este întemeiată pe principii democratice. De asemenea, subminează securitatea NATO.

Turcia își exercită dreptul de veto în cadrul alianței ca o bătălie, trântindu-și aliații pe probleme care nu au legătură pentru a o pedepsi pentru că nu a validat obsesia lui Erdogan de a pedepsi kurzi. Erdogan este de acord cu ceea ce își dorește Erdogan – și asta deseori nu se aliniază cu interesul și securitatea alianței.

NATO, poți face mai bine. La urma urmei, Finlanda și Suedia te curtează. La fel ca Turcia, au militari capabili, profesioniști și geografie strategică, dar împărtășesc și valorile tale, precum democrația și statul de drept.

Este puțin probabil să surprindeți Finlanda sau Suedia închizând adversari politici sau amenințănd jurnaliști. Iar obiecția lui Erdogan la aderarea Finlandei și a Suediei ridică întrebarea de partea cui se află Erdogan.

Alți membri NATO s-au săturat de mult de duplicitatea și jocurile Turciei. Nu este prima dată când scoaterea Turciei din alianță a fost un subiect de dezbatere.

Posibilitatea a fost ridicată după represiunea dură a lui Erdogan în 2016, în urma unei tentative eșuate de lovitură de stat, precum și după ce Turcia a invadat nord-estul Siriei în 2019. Dar, din moment ce NATO nu are niciun mecanism pentru suspendarea sau expulzarea unui aliat, o cale de ieșire nu este clară.

Dacă restul alianței constată că Turcia a încălcat în mod constant principiile NATO, ei pot conveni în unanimitate să retragă Turcia protecțiile prevăzute la articolul 5, suspendând efectiv participarea acesteia și orice asistență pe care o primește din partea NATO.

Niciun aliat nu este aliatul perfect și niciun soț nu este soțul perfect. Un fel de compromis și înțelegere este întotdeauna necesar.

În cele din urmă, depinde de NATO să decidă dacă Turcia merită angajamentul formal de apărare, dar este o decizie pe care ar trebui să se simtă împuternicite să o ia, decât să accepte alianța așa cum este.

Reevaluarea periodică a valorii și legitimității acestor angajamente nu este nerezonabilă. De fapt, este un semn al unei relații sănătoase„, a scris Elizabeth Shackelford în chicagotribune.com.

Reamintim că Turcia a anunțat pe 13 mai că se opune aderării Finlandei și Suediei la NATO, președintele turc Recep Erdogan acuzând cele două state că găzduiesc „organizații teroriste”.

author avatar
Andrei Ștefan
1.088 afisari

9 COMENTARII

  1. Președintele Turciei, Erdogan, un președinte cu sânge-n instalație, nu jalnica sluga amerloca, ca paiațele franceze și germane, „certate” zilnic de piticul pornostar, -olodimir – elenski(lit. V și Z au fost interzise de naziștii ucraineni). Despre nulitatea din colonie…a mai primit o tinichea de la frații și stapanii lui, nemții.

  2. Turcia este mult mai importanta pentru Nato decat Suedia, au acces la marea neagra si lumea araba. Plus armata serioasa cotata intre primele 10 approximativ din lume. Dar Erdogan nu este lingau american si nici prost isi vede interesele in lumea care traieste

  3. In opinia mea, Erdogan nu ar trebui bagat in seama, tinand cont de dorinta permanennta de a avea beneficii fara efort pe motiv ca este granicerul europenilor. Modul de a reactiona la diverse subiecte interne sau externe sunt foarte aropiate cu ale unui dictator, nimic mai mult.
    Turcia este importanta datorita istoriei, mai putin ca tara prezenta in economia globala si deloc datorita lui Erdogan.

    • Turcia e țara ce se afla pe doua continente, are doua strâmtori sub control, iar poziția ei ptr orice tip de război este esențială. Dar tu, poti merge ca s a dat drumul la înțepăturile 4 si 5, ca si urma aia de neuroni sa dispară

  4. Respect pentru acest patriot si presedinte al Turciei care a inteles ca kurzii sint teroristi si periculosi pentru Turcia care are o armata foarte organizata ,Turcia trebuie sa faca alianta cu Rusia si China impotriva Diavolului NATO

  5. Mai trece inca unul in tabara anti nato. Tampitii astia care au pus rusii si chinezii in aceeasi gondola sunt prosti stelari. Daca ar fi acordat nitzica atentie rusiei atunci cand a cerut garantii de securitate(2008 sau acordul de la Minsk sau in ceasul al 12 lea ,in decembrie 2021) poate ca putin nu se baga in pat cu toarshu xi. Acuma ia si mai repara ceva bulangiilor. Poponarul ala de secretar al apararii era ingrijorat de culoarea unghiutzelor transilor din vajnica armie americana. Cretinozauri galactici

  6. Locul Turciei este alături de China și Russia. Nu între lingăii și slugile ieoropene cu comportament de râme castrate. Turcia a fost un imperiu adevărat, cu mare prestanță și importanță.

  7. Turcii ne-au invatat, in sute de ani, ce inseamna haraci, ciubuk, peshkes. Ei sunt una dintre cauzele balcanismului nostru generator de coruptie si smecherie. Ungurii ne-au calcat pe cap in toata istoria. Si acum sunt obraznici si agresivi in privinta Ardealului. Dar Erdogan si Orban lucreaza pentru popoarele lor, pentru interesul celor care i-au ales. Sigur, Turcia e o semi-dictatura, ala baga jurnalistii la parnaie. Dar si in Occident, daca nu-ti tii gura, esti cenzurat, ostracizat, lasat pe afara si, la o adica, ai „un accident”. Oare liderii occidentali care au impus sanctiuni Rusiei si care isi indeamna popoarele sa aiba 15 grade in casa iarna si sa faca dusuri mai rar, au fost votati pentru asta? Nu pentru ca oamenii aia sa traiasca bine? Si de ce nu se pun sanctiuni Arabiei Saudite, care de zece ani bombardeaza Yemenul, sunt peste 100.000 de morti civili, este jale acolo, dar nimeni nu zice nimic. Cand Israelul ataca Libanul pe motiv ca trag aia de peste gard in ei, cineva impune sanctiuni? De la China, Rusia, etc te astepti la ceea ce fac, doar sunt dictaturi. Dar Vestul de ce face ca ei si vorbeste despre libertate, democratie si drepturile omului? Macar sa zica pe fatza, „frate, asta-i treaba, avem interese”. Parca minciuna si duplicitatea erau specifice dictaturilor. Sa fie Vestul pe drumul spre dictatura? Fuck, yeah!

  8. Vaccinati-va cu dozele 5,6,7, urmeaza sa va vaccinati pana nu mai puteti !!!!!!!!!!!!!!!!
    Tot nu v-ati dat seama ca ati luat teapa ?
    Teapa toti va simtiti mai rau dupa vaccin dar nu vreti sa recunoasteti ………………………..

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger