Liderul chinez Xi Jinping, care dorește să „câștige bătălia” în domeniul tehnologiilor și să consolideze poziția Chinei ca o superputere tehnologică, ar putea fi grav subminat de măsurile fără precedent luate de Washington pentru a limita vânzarea de cipuri avansate și de echipamente de fabricare a acestor semiconductori către această țară, spun analiștii.
La 7 octombrie, administrația Biden a dezvăluit un set cuprinzător de controale la export care interzic companiilor chineze să cumpere cipuri avansate și echipamente de fabricare a cipurilor fără licență. Norma restricționează capacitatea „persoanelor din SUA” – inclusiv a cetățenilor americani sau a deținătorilor de carte verde – de a oferi sprijin pentru „dezvoltarea sau producția” de cipuri în anumite unități de producție din China.
Nimic fără semiconductori
„Măsurile luate de SUA reprezintă o amenințare majoră la adresa ambițiilor tehnologice ale Chinei”, au declarat Mark Williams și Zichun Huang, analiști la Capital Economics, într-un raport de cercetare recent. Analiștii au subliniat că industria globală a semiconductorilor este „aproape în întregime” dependentă de SUA și de țările aliate cu acestea pentru proiectarea cipurilor, instrumentele care le produc și fabricarea acestora.
„Fără acestea”, au spus analiștii, „firmele chineze vor pierde accesul nu numai la cipuri avansate, ci și la tehnologie și inputuri care ar fi putut, în timp, să le permită producătorilor interni de cipuri să urce pe scara ierarhică și să concureze la vârf de lance”.
Cipurile sunt vitale pentru orice, de la smartphone-uri și mașini autonome până la calculatoare avansate și fabricarea de arme moderne. Oficialii americani au vorbit despre această mișcare ca despre o măsură de protejare a intereselor de securitate națională. De asemenea, aceasta vine în contextul în care SUA caută să își consolideze capacitățile interne de producție de cipuri prin investiții importante, după ce penuria de cipuri de la începutul pandemiei a evidențiat dependența țării de importurile din străinătate, scrie CNN.
Anterior, guvernul SUA a interzis vânzările de anumite produse tehnologice către anumite companii chineze, cum ar fi Huawei. De asemenea, a cerut unor mari firme americane producătoare de cipuri să își oprească livrările către China. Dar ultima mișcare este mult mai amplă și mai semnificativă. Aceasta nu numai că interzice exportul în China al cipurilor avansate fabricate oriunde în lume cu ajutorul tehnologiei americane, dar blochează și exportul instrumentelor folosite pentru fabricarea acestora.
Sarcinile trasate de Xi Jinping
Prin foaia de parcurs „Fabricat în China 2025”, Beijingul a stabilit ca obiectiv ca China să devină un lider mondial într-o gamă largă de industrii, inclusiv inteligența artificială (AI), tehnologia wireless 5G și calculul cuantic.
La recentul congress al Partidului Comunist, în cadrul căruia și-a asigurat un al treilea mandate, Xi Jinping a subliniat că națiunea va acorda prioritate tehnologiei și inovării și își va crește fondul de talente pentru a dezvolta tehnologii autohtone.
Dar ultimele sancțiuni americane vor îngreuna progresul Chinei în domeniul inteligenței artificiale, precum și al 5G, având în vedere rolul pe care cipurile avansate îl joacă în ambele industrii.
Demisii în masă a directorilor americani?
Un aspect potențial perturbator al reglementărilor lui Biden este interdicția impusă cetățenilor americani și rezidenților legali de a lucra cu firmele chineze de cipuri.
Dane Chamorro, partener la Control Risks, o firmă de consultanță în domeniul riscurilor globale cu sediul la Londra, a declarat că astfel de măsuri sunt de obicei adoptate doar împotriva regimurilor cum ar fi cele din Iran și Coreea de Nord. Decizia de a le folosi împotriva Chinei este „fără precedent”, a spus Chamorro.
Mulți directori care lucrează pentru firme chineze ar putea fi nevoiți acum să aleagă între a-și păstra locurile de muncă sau a acționa ca rezidenți legali în SUA. „Nu le poți face pe amândouă”, a spus Chamorro.
Interdicția ar putea duce la o demisie în masă a directorilor de top și a personalului de cercetare de bază care lucrează la firmele chineze de cipuri, ceea ce va afecta puternic industria.
Până în prezent, nu este clar exact câți lucrători americani sunt în industria internă de cipuri din China. Dar o examinare a dosarelor companiilor indică faptul că mai mult de o duzină de firme de cipuri au directori de rang înalt care dețin cetățenie americană sau cărți verzi.
La Advanced Micro-Fabrication Equipment China (AMEC), unul dintre cei mai mari producători de echipamente pentru semiconductori din țară, cel puțin șapte directori, inclusiv fondatorul și președintele Gerald Yin, dețin cetățenia americană, arată cele mai recente documente ale companiei.
Alte exemple sunt Shu Qingming și Cheng Taiyi, care în prezent sunt vicepreședinte și, respectiv, director general adjunct la GigaDevice Semiconductor, o firmă de cipuri de memorie avansată. Potrivit Financial Times, Yangtze Memory Technologies a cerut deja angajaților americani care ocupă poziții tehnologice de bază să plece, citând surse anonime. Dar nu este clar câți sunt.
În cazul în care acești executivi de rang înalt vor pleca, acest lucru va crea un vid de leadership și tehnologic în industria producătoare de cipuri din China, spun analiștii, deoarece țara pierde directori cu ani de experiență în fabricarea cipurilor într-o industrie cu „unul dintre cele mai complexe procese de fabricație cunoscute de omenire”.
Începutul unui război tehnologic
În timp ce o mare parte din producția mondială de cipuri este concentrată în Asia de Est, China este dependentă de cipurile străine, în special pentru procesoarele avansate și cipurile de memorie și echipamentele aferente.
Este cel mai mare importator de semiconductori din lume și a cheltuit mai mulți bani pentru achiziționarea acestora decât pentru petrol. În 2021, China a cumpărat cipuri în valoare record de 414 miliarde de dolari, adică mai mult de 16% din valoarea importurilor sale totale, potrivit statisticilor guvernamentale.
Dar unii furnizori occidentali au început deja să se pregătească să oprească vânzările către China ca răspuns la restricțiile de export impuse de SUA.
ASM International (ASMIY), furnizorul olandez de echipamente pentru semiconductori, a declarat că se așteaptă ca restricțiile la export să afecteze peste 40% din vânzările sale în China. Țara a reprezentat 16% din vânzările de echipamente ale ASML în primele nouă luni ale acestui an.
Lam Researc (LRCX)h, care furnizează echipamente și servicii pentru semiconductori, a semnalat, de asemenea, săptămâna trecută, că ar putea pierde între 2 și 2,5 miliarde de dolari din veniturile anuale în 2023, ca urmare a restricțiilor la export impuse de SUA.
Congresul partidului, care s-a încheiat recent, a încetinit răspunsul Chinei la ultimele controale ale exporturilor din SUA, au declarat analiștii. Dar, pe măsură ce Beijingul începe să evalueze semnificația măsurilor, ar putea riposta. Xi este „îngrijorat” de planurile SUA de a consolida producția internă de cipuri, în timp ce administrația sa încearcă să restricționeze capacitatea Chinei de a le produce, a declarat președintele american Joe Biden într-un discurs.
„Acest conflict este abia la început”, a declarat Chamorro. Analistul a declarat că cea mai valoroasă cart” din mâna Chinei ar putea fi aprovizionarea cu metale rare procesate, pe care Beijingul ar putea să le pună sub embargou. Așa numitele „pământuri rare” sunt materiale cruciale în producția de vehicule electrice, în fabricarea de baterii și în sistemele de energie regenerabilă.
„Acestea nu sunt ușor sau rapid de înlocuit, iar China domină lanțul de procesare și de aprovizionare”, a spus Chamorro. Între timp, administrația Biden analizează, de asemenea, noi restricții asupra altor exporturi de tehnologie către China, a declarat un înalt oficial al Departamentului de Comerț al SUA, potrivit New York Times. Dacă Beijing sau Washington vor lua aceste măsuri, cursa înarmării tehnologice dintre Statele Unite și China ar putea trece la un nou nivel.