AcasăȘTIRI EXTERNEȘeicul din Dubai, obligat să plătească o sumă record fostei soții și...

Șeicul din Dubai, obligat să plătească o sumă record fostei soții și copiilor

Șeicul din Dubai, obligat să plătească o sumă record fostei soții și copiilor

Suveranul Dubaiului, șeicul Mohammed bin Rashid al-Maktoum, a fost obligat marți, 21 decembrie, de justiția britanică să plătească peste 640 de milioane de euro fostei sale soții și copiilor lor, ceea ce este considerată cea mai mare despăgubire în materie de divorț acordată de o instanță engleză.

Liderul în vârstă de 72 de ani, șeful guvernului Emiratelor Arabe Unite, va trebui să plătească 251,5 milioane de lire sterline (aproximativ 300 de milioane de euro) celei de-a șasea soții, Prințesa Haya a Iordaniei, în vârstă de 47 de ani, și să facă plăți pentru copiii lor, Al Jalila (14 ani), și Zayed (9 ani), însumând 290 de milioane de lire sterline (peste 340 de milioane de euro) pentru a acoperi pensia alimentară și costurile legate de securitatea acestora, potrivit unei hotărâri a instanței publicată marți.

„Suveranul, principala amenințare”

„Având în vedere statutul lor și amenințările generale de terorism și răpire cu care se confruntă în astfel de circumstanțe, ei sunt deosebit de vulnerabili și au nevoie de securitate sporită pentru a le asigura siguranța în această țară”, a declarat instanța.

„Principala amenințare cu care se confruntă vine de la suveranul însuși, și nu din surse externe”. Înalta Curte a decis în octombrie că Mohammed bin Rashid al-Maktoum a autorizat piratarea telefonului soției sale, prințesa Haya a Iordaniei și a avocaților săi britanici.

Nu s-a dovedit că piratarea a fost legată de bătălia juridică dintre șeic în Marea Britanie și soția sa pentru a obține întoarcerea în Dubai a celor doi copii ai lor, dar un volum „foarte mare” de 265 de megaocteți de date a fost extras din telefonul prințesei Haya (24 de ore de înregistrare vocală sau 500 de fotografii).

Instanța a subliniat că suveranul a „hărțuit și intimidate-o pe mama copiilor înainte și de când ea a plecat în Anglia”, scrie Le Point.

Măsurile de compensare financiară acordate marți sunt printre cele mai mari oferite vreodată în contextul unei soluții de divorț în instanțele engleze de la cazul fostei soții a miliardarului rus Farhad Akhmedov, Tatiana Ahmedova.

La sfârșitul anului 2016, justiția i-a acordat Tatianei Ahmedova 41% din averea fostului ei soț, Farkhad Ahmedov, reprezentând 453 de milioane de lire sterline, sau 531 de milioane de euro la cursul actual.

author avatar
Tudor Borcea
512 afisari
Zenville