AcasăȘTIRI EXTERNEULUITOR. Trump a fost la un pas să atace China! Dezvăluiri incredibile...

ULUITOR. Trump a fost la un pas să atace China! Dezvăluiri incredibile facute de șeful Statului Major al SUA

ULUITOR. Trump a fost la un pas să atace China! Dezvăluiri incredibile facute de șeful Statului Major al SUA

Cel mai înalt gradat al Pentagonului a fost atât de îngrijorat de starea mentală a lui Donald Trump în ultimele zile ale mandatului său, încât a luat în secret măsuri pentru a evita un războiul cu China.

Șeful Statului Major al SUA, generalul Mark Milley, a luat inițiativa de a-i telefona în secret omologului său chinez pentru a-l asigura că Statele Unite nu vor ataca China, afirmă jurnaliștii de la Washington Post, Bob Woodward și Robert Costa, în cartea lor „Peril”, care va fi publicată în zilele următoare.

„Generale Li, totul va fi bine”

Potrivit extraselor publicate de Washington Post și CNN, generalul Milley i-a făcut pe adjuncții săi să promită că nu vor respecta imediat un eventual ordin extrem din partea lui Donald Trump, în special privind utilizarea armelor nucleare, după înfrângerea electorală a președintelui republican, la 3 noiembrie, în favoarea lui Joe Biden.

Serviciile americane de informaţii ajungând la concluzia că Beijingul considera iminent un atac american, Milley i-a telefonat în două rânduri omologului său chinez, generalul Li Zuocheng: la 30 octombrie, cu puțin înainte de alegerile prezidențiale americane și la 8 ianuarie, la două zile după asaltul susținătorilor lui Trump asupra Capitoliului, scrie AFP.

„Generale Li, vreau să vă asigur că statul american este stabil și că totul va fi bine”, i-a spus Milley în timpul primei convorbiri telefonice, potrivit acestei cărți bazate pe mărturiile anonime ale a 200 de oficiali americani. „Nu vom ataca sau desfășura operațiuni militare împotriva voastră”.

Monitorizarea președintelui de CIA și informațiile militare

Două luni mai târziu, generalul Milley i-a telefonat iar lui Li Zuocheng, în timp ce comportamentul lui Donald Trump, furios după înfrângerea sa electorală, a apărut din ce în ce mai tulburat. „Totul este în regulă”, i-a spus el. „Dar democrația este uneori dezordonată”.

Pe de altă parte, generalul Milley a reunit Statul Major General pentru a sublinia că, dacă Donald Trump ar fi ordonat o lovitură nucleară, el ar trebui să fie informat mai întâi.

Privindu-i pe fiecare în ochi, le-a cerut tuturor ofițerilor adunați să confirme că au înțeles corect, adăugă Woodward și Costa, potrivit cărora a fost un „jurământ”.

Mark Milley le-a cerut și directoarei CIA din acea perioadă, Gina Haspel, și șefului informațiilor militare, generalul Paul Nakasone, să monitorizeze orice comportament instabil al lui Donald Trump.

„Unii ar putea crede că Milley și-a depășit autoritatea și și-a atribuit puteri excesive”, scriu autorii cărții. Dar a fost convins că face ceea ce este necesar „pentru a nu exista o ruptură istorică în ordinea internațională, un război accidental cu China sau cu alții și că armele nucleare nu vor fi utilizate”.

author avatar
Tudor Borcea
369 afisari

2 COMENTARII

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger