AcasăȘTIRI EXTERNEȘeful serviciilor de informații ale Gardienilor Revoluției, demis din funcție / Israel...

Șeful serviciilor de informații ale Gardienilor Revoluției, demis din funcție / Israel și SUA dezbină armata ideologică a Iranului

Șeful serviciilor de informații ale Gardienilor Revoluției, demis din funcție / Israel și SUA dezbină armata ideologică a Iranului / Foto: printscreen

Iranul l-a demis pe Hossein Taeb, șeful serviciilor de informații ale Gardienilor Revoluției, a anunțat joi televiziunea de stat iraniană, fără a da alte explicații. Taewb a fost numit consilier al comandantului Gardienilor și înlocuit cu generalul Mohammad Kazemi.

Gardienii Revoluției, armata ideologică a Republicii Islamice Iran, au anunțat că l-au înlocuit pe șeful serviciilor de informații, Hossein Taeb, care se afla în această funcție de 12 ani.

Serie neagră pentru Gardieni

„Șeful Gardienilor, generalul Hossein Salami, l-a numit pe generalul Mohammad Kazemi în funcția de șef al serviciilor de informații”, a declarat purtătorul lor de cuvânt într-un comunicat. Hossein Taeb, care este cleric, a fost numit consilier al generalului Salami, comandantul Gardienilor, informează France 24.

Înainte de a prelua șefia serviciului de informații al Gardienilor Revoluției în 2009, Hossein Taeb a lucrat pentru liderul suprem Ali Khamenei, cea mai înaltă autoritate din sistemul instituțional iranian.

Înlocuirea șefului serviciilor de informații ale Gardienilor, un organism desemnat drept grup terorist de către SUA, vine în contextul în care mai mulți membri ai aripii ideologice a armatei iraniene au fost uciși în ultimele săptămâni.

La 13 iunie, Ali Kamani, membru al diviziei aerospațiale a Gardienilor, a murit în timp ce se afla într-o misiune la Khomein, în provincia centrală Markazi, au anunțat Gardienii într-un comunicat, fără a oferi detalii. La începutul lunii iunie, colonelul Ali Esmailzadeh, comandantul unității de operațiuni externe a Gardienilor, Forța Qods, a murit „într-un accident la domiciliul său”, potrivit agenției oficiale de presă Irna.

Iranul și Israel poartă un război din umbră de ani de zile, dar tensiunile au crescut în urma unei serii de incidente de profil înalt pe care Teheranul le-a pus pe seama Israelului. La 22 mai, colonelul Gardienilor Sayyad Khodai, în vârstă de 50 de ani, a fost ucis în fața casei sale din estul capitalei iraniene de către atacatori aflați pe o motocicletă care l-au împușcat de cinci ori.

Televiziunea de stat iraniană a declarat că Khodai era membru al Forței Qods și era „cunoscut” în Siria, unde Iranul a desfășurat „consilieri militari”. Gardienii l-au descris pe Khodai ca fiind un „apărător al sanctuarului”, un termen folosit pentru cei care lucrează în numele Teheranului în Siria sau Irak.

Atentate dejucate în Istanbul

Gardienii i-au acuzat pe „sioniști” că se află în spatele asasinatului și au jurat răzbunare. În același timp, presa locală turcă a anunțat joi că opt persoane care ar fi lucrat pentru o celulă de informații iraniană care plănuia să ucidă turiști israelieni în Istanbul au fost arestate. Săptămâna trecută, Israelul și-a îndemnat cetățenii să părăsească imediat Turcia din cauza amenințărilor din partea agenților iranieni.

author avatar
Tudor Borcea