AcasăȘTIRI EXTERNEȘeful Pentagonului începe prima sa vizită oficială în Israel. Discuții cruciale la...

Șeful Pentagonului începe prima sa vizită oficială în Israel. Discuții cruciale la Tel Aviv

Șeful Pentagonului începe prima sa vizită oficială în Israel. Discuții cruciale la Tel Aviv

La patru luni după alegerea lui Joe Biden la Casa Albă, secretarul apărării al SUA, Lloyd Austin, a început prima sa vizită în Israel. Noul șef al Pentagonului a sosit duminică la Tel Aviv pentru a discuta în special dosarul nuclear al Iranului.

Vizita de două zile intervine în timp ce administrația SUA încearcă să se întoarcă în acordul nuclear iranian, abandonat de fostul președinte Donald Trump și căruia Israel i se opune cu fermitate.

Întâlnire cu Benjamin Netanyahu

Lloyd Austin a fost întâmpinat de omologul său israelian Benny Gantz la Ministerul Apărării Israelian din Tel Aviv, la scurt timp după aterizare. Secretarul apărării SUA urmează, de asemenea, să se întâlnească cu premierul Benjamin Netanyahu, să viziteze baza aeriană Nevatim (sud), memorialul Holocaustului, Yad Vashem, precum și un sit dedicat soldaților căzuți în lupte.

Vizita înaltului oficial american are loc în paralel cu discuțiile de la Viena dintre Iran și celelalte state părți la acordul din 2015 (Germania, China, Franța, Marea Britanie și Rusia) cu privire la modul de reintegrare a Statelor Unite în acest pact încheiat în capitala Austriei.

Ruptură cu politica lui Trump

Acordul de la Viena este muribund după retragerea americană din 2018, sub președinția lui Donald Trump, care a restabilit o avalanșă de sancțiuni economice și financiare împotriva Teheranului. Ca răspuns, Iranul a început să se dezangajeze de angajamentele sale din mai 2019, accelerând ritmul în ultimele luni.

Prședintele Joe Biden a spus că este gata să restabilească acordul, prin urmare să ridice sancțiunile după negocieri.

De partea sa, Republica Islamică este gata să revină la aplicarea completă și completă a acordului, cu condiția ca Statele Unite să ridice mai întâi toate sancțiunile pe care le-a reimpus sau le-a instaurat Teheranului din 2018. Iranul refuză totuși să discute direct cu Statele Unite în această etapă.

Opoziție fermă din partea Israelului

Israelul se opune oricărui acord care ar permite Iranului, inamicul său, să dezvolte arme nucleare. „Un acord cu Iranul care ar deschide calea armelor nucleare (…) nu ar fi în niciun caz obligatoriu pentru noi”, a avertizat, miercuri, Benjamin Netanyahu, scrie 20 Minutes.

Israelul acuză Republica Islamică Iran că încearcă să dezvolte arme nucleare, ceea ce Teheran a negat întotdeauna. După Israel, Lloyd Austin va vizita, de asemenea, Germania, Marea Britanie și Belgia, în turneul său, potrivit Pentagonului.

 

 

author avatar
Tudor Borcea
100 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger