AcasăȘTIRI EXTERNEȘeful NATO: Riscul unui conflict în Ucraina este real

Șeful NATO: Riscul unui conflict în Ucraina este real

Șeful NATO: Riscul unui conflict în Ucraina este real

NATO este îngrijorat de riscul „real” de conflict în Ucraina prin consolidarea militară rusă continuă la granițele sale și trebuie să se pregătească pentru un eșec al diplomației, a avertizat vineri, 7 ianuarie, secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg.

„Consolidarea militară a Rusiei continuă în jurul Ucrainei și este însoțită de un discurs amenințător de la Moscova, dacă cererile acesteia nu sunt acceptate. Or, ele sunt inacceptabile, iar riscul unui nou conflict este real”, a declarat Jens Stoltenberg după o întâlnire prin videoconferință cu miniștrii de Externe ai țărilor Alianței.

SUA, gata să răspundă „în forță”

Kremlinul a făcut publice la sfârșitul anului trecut două propuneri de tratate prin care NATO să se angajeze să excludă orice viitoare aderare a Ucrainei și să-și reducă forțele în apropierea granițelor cu Rusia.

„Este exclus ca NATO să facă compromisuri cu privire la principiul dreptului fiecărei națiuni de a-și alege propria cale, inclusiv tipul de acord de securitate din care dorește să facă parte”, a spus Stoltenberg.

Discuțiile dintre SUA și Rusia urmează să fie deschise luni la Geneva pentru a dezamorsa riscul intervenției ruse în Ucraina. De asemenea, Moscova a acceptat să participe miercuri la o reuniune a Consiliului NATO-Rusia, prima din vara lui 2019. „Este un semnal pozitiv, pentru că tensiunile sunt mari”, a subliniat Jens Stoltenberg.

Dar aliații au pus condiții. „Guvernul rus trebuie să procedeze la o detensionare, să continue canalele diplomatice și să-și respecte angajamentele în ceea ce privește transparența activităților militare”, a cerut ministrul de Externe britanic, Liz Truss.

„Nici o discuție despre securitatea Europei nu va avea loc fără europeni la masa de negocieri”, a mai insistat Jens Stoltenberg, scrie Le Point.

De partea sa, șeful diplomației americane, Antony Blinken, a promis, la Kiev, că „nu va exista nici o discuție despre Ucraina fără Ucraina”. „Suntem gata să răspundem cu forță la alte agresiuni rusești. Dar o soluție diplomatică este totuși posibilă, și de preferat, dacă Rusia alege această cale”, a declarat Blinken presei de la Washington, după ce a participat la întâlnirea virtuală a NATO.

„Rusia cere acum ca SUA și NATO să semneze tratate de retragere a forțelor NATO staționate pe pământul aliaților din Europa Centrală și de Est și de a interzice Ucrainei să adere la NATO, și vrea să ne atragă într-o dezbatere asupra NATO, mai degrabă decât să ne lase să ne concentrăm asupra subiectului fierbinte al agresiunii sale împotriva Ucrainei. Nu vom fi distrași de acest lucru”, a avertizat șeful diplomației americane.

„Cred că face cu siguranță parte din strategia lor să prezinte o listă de cereri absolut inadmisibile și apoi să susțină că cealaltă parte nu joacă jocul și să folosească asta ca justificare pentru o agresiune”, a spus secretarul de Stat. „Dar realitatea este că Rusia știe foarte bine ceea ce nu putem accepta. Dar sunt și dosare, subiecte, despre care putem dialoga”.

NATO nu intervine militar în Ucraina

„Trebuie să ne pregătim pentru perspectiva unui eșec al discuțiilor”, a avertizat Jens Stoltenberg. „Dacă Rusia decide să folosească mijloace militare împotriva unui vecin, va fi lovită de sancțiuni economice și politice severe”, a mai spus el.

Dar NATO nu va interveni militar, pentru că Ucraina nu este o țară membră a Alianței, a repetat el. „Ucraina este parteneră, dar nu este acoperită de clauza de apărare colectivă între cei 30 de aliați”.

Alianța se pregătește totuși să-și consolideze prezența militară pe flancul estic. „Avem capacități semnificative”, a spus Jens Stoltenberg, amintind că NATO are o forță de reacție rapidă de 40.000 de oameni.

author avatar
Tudor Borcea
399 afisari

3 COMENTARII

  1. Ucraina are si arme cat si soldati sa reziste cateva saptamani pana vor intra in vigoare sanctiuni economice ce vor incetini armata rusa in caz de atac.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger